La plataforma veïnal Stop Masificación L’Hospitalet Cosme Toda va entregar, aquest dijous 4 de novembre, més de 5300 signatures a la regidoria del Districte I per demanar la paralització del projecte urbanístic de Cosme Toda, que representa la construcció d’un total de 1400 nous habitatges al barri de Sant Josep.
Amb aquesta acció la plataforma vol cridar l’atenció del govern municipal i fer palès que “no som quatre arreplegats que pensem d’aquesta manera sinó que hi ha moltes persones al barri que ho veuen així” va declarar Daniel Rueda, un dels portaveus del col·lectiu.
La plataforma de Stop Cosme Toda porta mesos recollint signatures, n’han obtingut 3300 de manera presencial i 2000 online, per demanar a l’Ajuntament de l’Hospitalet la paralització d’aquesta promoció urbanística i reivindiquen que “es consulti al veïnat abans de fer una intervenció d’aquesta magnitud”, que qualifiquen com a “salvatjada gentrificadora”. El passat mes de juny la plataforma va convocar centenars de persones pels carrers de Sant Josep en oposició a aquest pla urbanístic.
Ahir vam enregistrar les 5300 signatures contra l'especulació urbanística a #cosmetoda a la regidoria. Gràcies a totes i tots els que ens vau acompanyar. Diguem prou a la impunitat del @PSCLH davant les irregularitats al projecte. pic.twitter.com/Z0KzdfSHRK
— Stop massificació L'H Cosme Toda (@SMasificacion) November 5, 2021
Per al grup, els habitatges que s’estan construint a l’espai de l’antiga fàbrica de Cosme Toda estan entrant al mercat immobiliari amb uns preus “extremadament alts”, significant “l’expulsió del barri de molts veïns i veïnes”. Oscar Torres, activista de la plataforma, assenyala que el projecte urbanístic de Cosme Toda “està afavorint l’especulació i no és un servei a la ciutadania”, ja que es una promoció que “no s’ajusta per a res al poder adquisitiu del barri” ni a les seves “necessitats d’espai verd, lloguer social i serveis públics”.

En declaracions als mitjans en el moment de l’entrega de signatures, els membres de la plataforma van recordar les paraules de l’economista i activista Arcadi Oliveres: “El món, i concretament el barri, s’ha de canviar, i fer-ho no és només possible sinó necessari i urgent”.