Algunes veïnes de Les Planes-La Florida han mostrat un descontentament general per com s’estan desenvolupant les obres dins dels Blocs de la Florida que, a priori, estan contemplades dins del Pla Integral i d’Urbanisme del barri. L’Asssociació de Veïns i Veïnes de La Florida s’ha mostrat molt crítica amb com estan avançant les millores previstes dins d’aquest espai, i des de l’Ajuntament els hi han explicat que tot va més lent del que estava previst.
De fet, consultat per Districte 7, des de l’Oficina del Pla Integral Les Planes-Blocs Florida confirmen que la part d’urbanisme i arquitectura prevista pel que fa als Blocs ha patit una sèrie de retards, degut a la pandèmia, a la retirada de l’empresa que va començar les obres i a d’altres aspectes logístics que no estan ajudant. Des de la seu ens expliquen que el seu paper és el de fer d’intermediari entre l’Ajuntament i les veïnes de La Florida.
Hi ha un gruix del veïnat que es mostra molt crític davant d’aquestes continues aturades. Passegem pel barri amb Neus Juvillà, una de les portaveus de l’Associació de veïns i veïnes de La Florida, perquè ens ensenyi els projectes que teòricament s’han de tirar endavant. “Dins del Pla Integral està la dignificació del barri i dels Blocs. Els murets que separen els Blocs del carrer han portat molta discussió, doncs molts dels veïns i veïnes volien que s’aixequessin de nous perquè hi hagués una separació entre els balcons i finestres i la zona peatonal. Com d’altres no van voler, dins del projecte es va determinar que es farien uns i d’altres no, però això ens va semblar un nyap” ens explica Juvillà.
Els murets als que es refereix la veïna són els que teòricament han de separar els edificis del carrer per on passegen els vianants, que en l’actualitat, en molts dels Blocs, no existeixen. A banda d’això, es van començar a enderrocar els antics, i degut a aquests retards confirmats per l’oficina del Pla Integral, el panorama actual, segons una part del veïnat, “és desastrós”. Les zones a l’entorn d’aquests murs estan esquerdades i en una situació desigual depenent del bloc. A priori, i segons expliquen des de l’associació, els hi van prometre també una zona enjardinada. “Jo els hi vaig dir: feu el que vulgueu, però ho heu d’arreglar ja. Ens van prometre urbanitzar els carrers, col·locar jardins, els murets de separació, mirar de rehabilitar el passeig que ve del carrer Teide, però de moment res de res” comenta Juvillà.
Des de l’associació expliquen que les inversions fetes recentment al barri no estan satisfent les necessitats reals. A més a més, reivindiquen una major protesta veïnal, com les que es van dur a terme anys enrere, quan demanaven l’arribada del metro, dels autobusos, el mercat municipal o els equipaments públics. “Aquí la gent no pot fer molta cosa més a banda de sobreviure. Ens van posar el centre Ana Díaz Rico, on tenim actualment la seu de l’associació, i vam tirar endavant projectes, com el cine barri, però necessitem més implicació veïnal i que ells i elles vegin una resposta de l’Ajuntament” ens comenta Juvillà.
El Pla Integral engloba unes 20 accions en marxa o finalitzades
Des de l’Oficina del Pla Integral ens posen al dia de totes les obres que s’han tirat endavant al barri. El document del pla de regeneració actual engloba unes 20 accions que ara mateix estan en marxa o han finalitzat.
D’aquestes instal·lacions en destaquen algunes com l’Espai Matacavalls, on s’ha arreglat un antic turó perquè es converteixi en parc públic on es desenvolupen “tot tipus d’accions comunitàries”, l’Espai Sidecar, centre obert amb programes d’adaptació curricular, orientació laboral i alfabetització digital per a joves, l’Esplai Les Planes per a infants, un nou espai d’activitats esportives i lleure pel barri anomenat Cruyff Court Jordi Alba i l’escola de vida de Les Planes-Florida, orientada a la formació permanent a persones majors de 16 anys i la xarxa d’intercanvi de coneixements.
Des de l’Oficina del Pla Integral posen en valor aquestes accions dutes a terme en un procés, expliquen, que ha de durar fins al 2030. No obstant, des de l’associació veïnal consideren que no només no és suficient, sinó que algunes d’aquestes instal·lacions tenen mancances. “S’han reutilitzat espais (l’Esplai Les Planes) que no són els adequats, tampoc s’ha fet un estudi real de les necessitats logístiques i simplement s’han volgut omplir espais que ja hi eren. L’Escola de Vida està molt bé, però tot es tira endavant gràcies a l’ajuda de voluntaris i voluntàries del barri i gent que es mou entre aquests centres (Joaquim Ruyra i centre Ana Díaz) i l’institut. Al mercat s’han tancat moltes parades per posar un supermercat de grans dimensions, no és el que la gent necessita” explica Neus Juvillà. No obstant, des de l’oficina ens comenten que l’Escola de vida té a set persones contractades, dues a jornada completa, i tres d’elles professors titulats que treballen allà com a tal.
Dins del Pla Integral també estava l’embelliment de les façanes dels edificis públics amb murals fets per artistes locals, un fet que tampoc s’ha vist amb bons ulls dins de l’associació, doncs creuen que abans que aquesta creativitat (n’hi ha de diverses pels Blocs) s’havien de tirar endavant altres projectes necessaris d’urbanisme, a banda de la crítica d’alguns dels estampats, que es van haver de retirar (en un d’ells hi havia dibuixat un cor en forma de víscera, que una part del veïnat va trobar “força repulsiu”).
Els plans de remodelació urbana al barri
A banda d’aquest aspecte, el Pla Integral engloba, dins de la situació urbanística, la remodelació de l’Avinguda Catalunya (amb una rambla que connecti els parcs de les Planes i de la Torrassa), la remodelació del carrer Teide, amb obres de millora urbanística i nous espais per a infants, l’accessibilitat al parc de les Planes, amb la instal·lació d’escales i un ascensor i, finalment, com hem comentat prèviament, la urbanització dels carrers dels Blocs, amb la renovació dels petits murets, la instal·lació de jardins i arbrat i la millora de les places per fer-les “més comunitàries”.
Aquestes millores són les que malauradament, encara no s’han pogut tirar endavant, tal i com es pot veure tot passejant pels Blocs i s’admet des de l’oficina i també des de l’Associació de Veïns i Veïnes de La Florida. Recordem que les obres d’urbanisme depenen d’EPHUS, l’Àrea d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat, encapçalada pel tinent alcalde Cristian Alcazar, actualment investigat per diversos pressumptes delictes al cas del Consell Esportiu de l’Hospitalet.
Dins de l’Oficina del Pla Integral, encapçalada per Lluís Esteve, volen posar en valor que és un projecte global, no només urbanístic, i que dins de tot plegat s’han fet processos participatius on els veïns i veïnes han tingut poder de decisió, i que gràcies a l’esforç d’unes 30 entitats que en el seu dia van ser preguntades, s’han pogut gestionar una sèrie de reptes de creació d’instal·lacions. També admeten que des de l’oficina s’ha fet pressió per mirar de començar de nou les obres aturades necessàries dins dels Blocs de la Florida.
Per a l’associació, encara manca molta feina i s’ha de començar per les coses bàsiques. “No podem permetre que aquesta zona estigui estigmatitzada. S’han de fer més esforços en neteja, en adaptació del territori, en fer que els veïns i veïnes s’hi sentin més còmodes. Viu molta gent en un espai molt petit i necessitem que tot tingui una imatge més favorable perquè es deixi de parlar de nosaltres negativament” explica Neus Juvillà.
Des de l’Oficina del Pla Integral es marquen el mes de juny per al desenvolupament d’unes 25 noves accions al barri, que continuï amb la dinàmica, segons ells, positiva, de dignificació i adaptació de tota la zona.