“Si estudies al Prat acabes socarrat”. Sota aquest lema, desenes de famílies van protestar a la sortida de l’escola Prat de la Manta de Santa Eulàlia el passat dimecres 14 de setembre. El motiu d’aquesta concentració reivindicativa va ser denunciar la manca de climatització als centres educatius com el seu. “És inhumà les temperatures que estan suportant els nostres nens i nenes”, explica Esther Guerrero, presidenta de l’AFA Prat de la Manta, qui assegura que s’han arribat als “35 graus a les aules i 36 graus al pati”.
Guerrero afegeix que aquesta protesta compta amb el suport de la direcció i el professorat del Prat de la Manta, donat que l’equip docent pateix la mateixa situació i recorda que la llei diu que la temperatura màxima a un centre de treball és 27 graus i “aquí clarament s’està sobrepassant”.
De la mateixa forma, Esther Guerrero, va explicar a Districte7 que “l’Ajuntament es va comprometre, el passat juliol, que “farien una auditoria que no han fet”. Fonts municipals els hi han garantit que es farà “en molt breu temps”. L’AFA recorda que David Quirós, regidor d’Educació, es va comprometre, igualment, que “l’escola estaria condicionada cap al maig, juny del curs vinent perquè no es torni a repetir aquesta situació que denunciem des de fa 3 anys”.
Jennifer Puente és mare d’una nena de P4 al Prat de la Manta i té molt clar que no es pot treballar a 34 graus. “Una professora estava embarassada i ha hagut de demanar la baixa perquè amb aquesta calor li resultava impossible treballar”. Puente afegeix que: protesta perquè “aquestes condicions no fomenten un bon clima d’aprenentatge. Penso en els nens i nenes de Primària que han de concentrar-se i aprendre, que ja tenen càrrega lectiva i segur que estan més dispersos. Així no es pot pensar. “
Aquesta mare, com moltes de les participants a la protesta, té propostes de millora. A banda de la instal·lació de sistemes de refrigeració, Jennifer pensa que: “amb una coberta verda al sostre, amb més arbres al patí i tendals, alguna cosa milloraria”, però aquesta mare també entenc que cal actualitzar un edifici que es va pensar amb unes necessitats que ara han canviat, en gran manera, pels efectes del canvi climàtic.
Un problema a més centres educatius públics
A la protesta van participar representants dels AFA o AMPA d’altres centres educatius de la ciutat que estan patint la mateixa problemàtica. Christian, pare a l’escola Pompeu Fabra diu que “està resultant molt difícil fer classes tant pel professorat com pels nens i nenes. A l’escola no hi ha cap climatització a les aules, ni tampoc al menjador o espais comuns. Només hi ha ventiladors a llocs puntuals. S’ha demanat, almenys, condicionar certes zones comunes, com el menjador, però es va descartar fer les adaptacions, no sabem si per pressupost o per què”.
Per la seva banda, el president de l’AMPA del Milagros Consarnau, Jordi Liria, assegura que durant l’última setmana “se’n van marejar dos nens al centre” i explica que l’alumnat ho està passant molt malament: “els nens i nenes sortien completament xops en suor. També afecte a les professores, que no poden rendir bé”. Liria recorda que fa 10 anys que esperen “reformes o un edifici nou. Al Milagros Consarnau no només no hi ha climatització, és tal la situació que fa més de 5 anys que hem demanat una escala d’emergència i encara no s’ha fet”.
Aquest problema d’excessiva calor dins de les aules escolars no només afecta l’Educació Infantil o primària, o al barri de Santa Eulàlia. A l’Institut Margarida Xirgu de la ciutat, els responsables docents van decidir prendre mesures directes. Els passats dilluns i dimarts, 12 i 13 de setembre, prèvia signatura d’autorització familiar, van enviar a casa als alumnes després de l’hora del patí. “Van aconseguir fer classes entre les 8 i les 11. Però a partir de les 11:30 era impossible. Una sensació d’ofec, era horrorós. Molta xafogor. Van acabar totes amb la samarreta mullada”, explica a Districte7 Manuel Domínguez, professor del centre.
Tot i que es preveu una baixada de les temperatures, les AMPA d’aquests centres continuaran amb les seves reivindicacions. “Espero que ens facin cas i vinguin a fer la inspecció de l’edifici. Invertir en aquests edificis, és invertir en l’educació dels nostres fills i filles”, conclou Jennifer, mare al Prat de la Manta, qui adverteix que “si no fan res, tallarem la rodona de la Gran Via. Som un col·legi petit, però lluitarem per als nostres fills i filles. S’ho mereixen”.