Arriba el fred i els primers temporals. Entrar a un dels restaurants de la ciutat, recuperar temperatura, agafar forces i omplir l’estómac esdevé en una bona proposta. Districte7 ha fet un recorregut per diferents espais dins de l’edició d’enguany de ‘A la tardor platillos’ que finalitza aquest diumenge 28 de novembre.
Tot i que aquesta ruta culinària sembla pensada per degustar-la amb la tranquil·litat d’un cap de setmana, un dia feiner vam trobar els restaurants plens i, sobretot, veïns i veïnes que anaven a buscar la seva tapa preparada especialment per al concurs. Per als restauradors la fidelitat del seu públic no té preu. Ho han passat malament amb la pandèmia, però asseguren que la clientela està omplint els bars. Es respira ganes d’anar als bars de sempre, i si és amb l’excusa de provar un plat especial, millor. La setena, i ja clàssica, edició d’aquest certamen acaba el diumenge 28 de novembre.
Abans de perdre’s pels carrers i places de la ciutat, a la recerca del següent platet, és bàsic organitzar-se i planificar la ruta gastronòmica. Podeu consultar l’itinerari complet de les 19 propostes i els horaris aquí i també al mapa interactiu. Les rutes es poden planificar per barris, per tipus de plats o pels que venen de pas de la sortida del metro fins a casa. Entre setmana hi ha uns quants locals que només obren al vespre, cal consultar-ho al programa per no quedar-se glaçat esperant.
Per 4 euros es pot degustar un plateret acompanyat d’una copa de vi, de cervesa o refresc
Nosaltres comencem a El Repartidor, l’escola restaurant de la Fundació El Llindar al barri del Centre. Si teniu la sort d’enxampar un raig de sol, no hi ha res com asseure’s a la terrassa per degustar el cremós de patata amb bolets de temporada i cruixent violeta. Aquest establiment, ubicat a l’antic edifici de Correus, té un tret distintiu: tots els cambrers i cambreres són molt joves i es nota que gaudeixen de la seva feina a aquesta formació en hostaleria. La Mònica, cap de sala i formadora, ens explica que el restaurant és també una Escola de Noves Oportunitats en el àmbit de la cuina i els serveis de restauració,per a tots aquells joves que no han pogut acabar l’ESO o el Batxillerat.
A només dos minuts a peu de la plaça del Repartidor es troba El Brot (Passatge de la Pau, 3), un restaurant de cuina del món amb producte proximitat i de temporada. Aquí el ‘platillo’ del certamen és una empanada argentina farcida de carn tallada a ganivet. Aquesta proposta culinària agrada tant, que els caps de setmana el local s’omple de gom a gom ens explica la restauradora. Sembla una exageració, però no ho és, algun dia han acabat tots els plats especials i han hagut d’enviar a la clientela als restaurants dels voltants. Qui els ho hagués dit fa uns mesos, quan no podien ni aixecar la persiana.
Per finalitzar la nostra ruta vam anar al restaurant El Cau del Vermut-Centre (Pl. de la Mare de Déu de Montserrat, 3). Ens van preparar el plat estrella: un estofat de gall d’indi amb bolets a la crema d’orujo. Va ser una combinació interessant, bastant original que el restaurador ens va aconsellar de provar amb una copa de vi negre.
Durant la nostra ruta, ens vam creuar amb els organitzadors i el jurat d’aquesta edició de ‘A la tardor, platillos!’. Vam aprofitar la coincidència per saber la seva opinió sobre les propostes dels establiments participants d’enguany. “Els 19 plats tenen bones puntuacions i estan a l’altura dels criteris”, va afirmar un dels membres del jurat. Per la seva banda, Pere González, cap de formació de l’Area d’Ocupació, Empresa, Turisme i Economia Social va afegir que “hi ha una gran diversitat de cuines i de plantejaments de diferents textures”.
El concurs per escollir el millor ‘Platillo’ romandrà obert fins al diumenge 28. Per a participar de les votacions cal degustar un mínim de 3 plats en 3 establiments diferents. Per cada restaurant visitat, l’encarregat de cada establiment posarà el segell a butlleta de votacions.