12 Barris

L’onada de calor fon l’Hospitalet

Aquesta setmana estem arribant a temperatures molt altes per ser el mes de juny, tot i que és molt probable que no sobrepassem els màxims històrics
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

La Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va activar el passat dimarts un avís preventiu per contaminació atmosférica per nivells moderats de partícules PM10 en tot l’àmbit de la conurbació de Barcelona, degut a una onada de pols africana. Aquesta pols, a més, ve acompanyada d’una de les onades de calor més fortes dels últims temps. El Govern de la Generalitat va informar sobre les conseqüències i sobre consells que la població hauria de seguir durant aquests propers dies.

L’Hospitalet ha patit diverses onades de calor, però possiblement aquesta està tenint una virulència més forta. No obstant, els estudiosos del clima no creuen que es pugui superar la temperatura màxima en un mes de juny a la ciutat, en el període entre 1958 i el 2022, segons un estudi publicat a la revista Quaderns del CELH va ser de 39 graus. El que sí superarem serà la temperatura mitjana, d’uns 21.5 graus.

Segons el Pla d'adaptació del canvi climàtic a l'Hospitalet, les projeccions indiquen que la temperatura màxima mitjana anual s’incrementarà entre 1,33 °C (escenari ideal) i 3,34 °C (escenari pessimista) a finals del segle XXI.

De moment la realitat és que l’any 2020 va ser el més càlid a Catalunya des del 1950, amb una anomalia per a la temperatura mitjana anual de +1,0 °C respecte de la mitjana climàtica 1981-2010. Una tendència que sembla assentar-se, ja que ahir mateix Meteocat alertava que s'havien arribat als 40 °C a Catalunya per primera vegada aquest any, una situació molt excepcional a Catalunya durant la primera quinzena de juny.

Evolució de la temperatura mitjana anual a Catalunya (1950-2020) (Font: Meteocat).

On protegir-te de l'onada de calor a l'Hospitalet?

L'any passat, l'AMB va posar en marxa una Xarxa metropolitana de refugis climàtics (XMRC), una xarxa que, segons explica la seva pàgina web: “agrupa els equipaments municipals, com ara biblioteques, centres cívics, escoles, i els espais públics, per exemple, grans parcs, que poden proporcionar condicions de confort tèrmic en episodis de temperatures extremes”.

L'Hospitalet forma part d'aquesta xarxa i compta amb tres grans parcs com a refugis climàtics exteriors: Can Buxeres, Les Planes i el parc de l'Alhambra. D'altra banda, hi ha els refugis clàtics interiors: el Poliesportiu Municipal del Centre Marcel·lí Maneja, el Poliesportiu Municipal del Gornal i el Centre d'Art Tecla Sala.

Aquesta xarxa de refugis estan especialment pensats per a persones vulnerables a la calor: nadons, persones grans, persones amb malalties cròniques, etc., sempre que no requereixin atenció mèdica.

Bàsicament, les recomanacions municipals van des de hidratar-se bé i fer àpats lleugers, fins a evitar exposar-se al sol o utilitzar protector solar, i abaixar les persianes durant el dia i pujar-les durant la nit. D'altra banda, es posa molt d'èmfasi en els refugis climàtics, tant interiors com exteriors, però a l'Hospitalet, com es preparen aquests refugis de cara als propers dies? Ens hem apropat a Bellvitge per veure el flux de persones que esperen els dies vinents a la biblioteca, un dels refugis climàtics destacats al barri. Parlem amb la Lola, la directora de la biblioteca: "desitgem que la gent que vingui els propers dies pugui estar còmode i fresca, tenint en compte les altes temperatures que s'esperen. També, esperem que l'aire acondicionat pugui mantenir bé tot l'estiu, aquí hi ha molta gent que ve gairebé a treballar, autònoms que estan millor a la biblioteca per la tranquil·litat i la frescor que no pas a les cases o al carrer" ens explica.

Finalment, pugem a la Florida per parlar amb l'Àlex, el conserge de tardes del Casal de Gent Gran del barri. En un dels llocs més delicats a l'estiu degut a les precaucions que s'han de prendre amb les persones d'una edat avançada, els professionals i tècnics del Casal miren de tenir el centre ben climatitzat i anar molt en compte amb les activitats: "en general sempre ho porten malament, pensem que per la gent gran, la calor pot, no només afectar a la salut física, sinó també a la mental, notem més negativisme i fins i tot deixen de menjar. Amb tot, no hi ha ningú que durant aquesta setmana ho estigui passant malament, ho porten força bé. Mirem de posar l'aire acondicionat 15 minuts abans de començar les activitats i vigilem molt durant les classes on l'exercici físic és important, allà tenim molt de compte amb tot el desenvolupament", ens explica l'Àlex.

Amb tot plegat, alguns meteoròlegs consultats afirmen que no s'arribarà finalment al pic de calor màxim a la ciutat ni a les rodalies, tot observant també les temperatures del mes de juny a estacions com la de l'Observatori Fabra de Barcelona, la Zona Universitària (a tocar de la ciutat) i l'Aeroport del Prat. N'haurem d'estar pendents.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat