12 Barris

L’Hospitalet compta amb només 5 professionals de la salut mental per cada 100.000 habitants

La segona ciutat més gran de Catalunya disposa de tan sols 14 psicòlegs i psiquiatres de la sanitat pública per a més de 260.000 persones.
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Els trastorns i els problemes de salut mental s’han incrementat aquests darrers anys, sobretot arran de la pandèmia de la COVID-19. En l’Atenció Primària ha augmentat significativament el nombre de visites derivades a l’àrea de psicologia. En concret, segons dades de l’anuari estadístic municipal, la Unitat de Salut Mental de l’Hospitalet de Llobregat va rebre aproximadament 37.000 visites el darrer 2021, la xifra més alta fins ara, i que significa un augment de gairebé el 40% respecte a l’any 2019. L’increment encara es fa més notable si ens remuntem al 2017, quan es van registrar a prop de 19.600 visites, gairebé un 80% menys respecte aquest 2021.

Aquest creixement en la demanda a l’atenció psicològica, ha fet evident la manca de recursos públics a la ciutat. L’Hospitalet té a l’abast un total de catorze professionals especialitzats (psicòlegs i psiquiatres) des de l’any 2020, segons dades municipals. Si comparem aquesta xifra amb dades anteriors, veiem que el nombre de personal sanitari pràcticament no s’ha incrementat. En concret, des de que el nombre de visites va començar a augmentar a partir del 2018 i fins a l’any passat, només s’han incorporat dos professionals més a la Unitat de Salut Mental. Amb aquesta manca de personal i com a conseqüència, les llargues llistes d’espera a l’assistència primària, no es pot garantir que els veïns i veïnes de l’Hospitalet disposin d’una atenció psicològica pública i de qualitat.

Nombre de visites a la Unitat de Salut Mental de l’Hospitalet

Associacions i entitats de l’Hospitalet, una alternativa a la manca d’atenció psicològica pública

Davant aquest augment de les malalties mentals i davant la manca de serveis públics que té l’Hospitalet en l’àmbit d’atenció psicològica, neixen entitats i associacions com AFEMHOS. L’Associació de Familiars de Malalts Mentals de l’Hospitalet treballa des de fa més de vint anys per afavorir la integració de les persones amb problemes de salut mental i per donar suport a les seves famílies. Juntament amb el Club Social El Roure, un servei d’oci per a persones adultes amb diagnòstic, que té com a objectiu crear un espai lliure de prejudicis i ajudar a persones amb trastorns mentals a la seva integració en la comunitat a través de diferents activitats lúdiques.

Aquestes entitats també s’han vist afectades per l’agreujament dels trastorns mentals els darrers anys. Des d’AFEMHOS afirmen que en quatre anys, les sol licituds per accedir al centre s’han multiplicat per dos. Una de les coordinadores i voluntària a AFEMHOS i al Club Social El Roure, Vanesa Maeso, assegura que aquest darrer any han atès més de trenta sol·licituds, el doble que el 2017, quan havien d’assumir entre deu i quinze. A més, destaca el treball que es fa des del club, ja que considera imprescindible “democratitzar l’oci” i que les persones amb problemes de salut mental puguin ocupar espais públics a la comunitat.

Són diverses les entitats i els centres gratuïts que treballen pel benestar dels veïns i veïnes de l’Hospitalet en matèria de salut mental. Baulacreix, és una cooperativa dedicada a promoure el desenvolupament i benestar dels nens i nenes de 0 a 6 anys i de les seves famílies. També s’encarrega de gestionar el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) de l’Hospitalet. El president de la cooperativa, Eduard Díaz, qui també és psicòleg i psicomotricista, afirma que a causa de la pandèmia, han augmentat en un 17% els infants atesos al CDIAP respecte al 2019, i d’aquest percentatge, un 40% dels nens han estat atesos des de l’àrea de psicologia. En total, durant el 2021 van ser atesos 1.688 infants. Assegura també que hi ha una manca de professionals formats específicament en petita infància i família, sobretot a les llars d’infants, que són imprescindibles per un bon desenvolupament en el futur: “Cuidar i atendre la petita infància i sobretot a les mares i pares, és la millor manera de prevenir trastorns de salut mental més endavant”.

Amb motiu d’aquest dilluns 10 d’octubre, dia Mundial de la Salut Mental, des de l’Ajuntament de l’Hospitalet i des de diferents entitats i associacions de la ciutat, es posa en marxa un programa d’activitats durant tot el mes d’octubre. AFEMHOS organitzarà com cada any la Mostra d’Entitats i Serveis de Salut Mental de l’Hospitalet, que tindrà lloc el dia 15. També, des de l’Espai Jove Ca N’Arús s’han programat tallers gratuïts que tractaran diferents temes entorn la salut mental i els joves.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat