Les treballadores del col·lectiu professional reivindicatiu dels serveis socials de l’Hospitalet s’han concentrat avui a la plaça de l’Ajuntament per fer visible la manca de recursos i de precarietat en l’atenció a la ciutadania que pateix l’Àrea d’Equitat, Drets Socials i Recursos Humans, agreujada per les conseqüències derivades de l’actual crisi sociosanitària i “per la manca de polítiques socials municipals fermes i clares”, segons les treballadores socials.
Durant la concentració les treballadores han llegit un manifest reivindicatiu i han denunciat l’esgotament de les professionals per la saturació dels serveis. També han mostrat la seva disconformitat amb l’actual model organitzatiu i d’atenció a la ciutadania, que consideren obsolet, i han reclamat un model alternatiu centrat en el principi de justícia social, centrat en les persones i en la promoció de la seva autonomia.
En concret, han exigit a l’administració municipal l’adopció de mesures immediates per aconseguir una atenció digna i de qualitat a totes les persones i famílies de l’Hospitalet, “independentment de l’edat, gènere, procedència ètnica, classe social i situació administrativa i ideològica”. Entre d’altres problemes, denuncien manca de recursos per fer front a l’emergència habitacional i per cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació, així com en l’atenció de la infància en situació de risc.
A nivell organitzatiu, reclamen la cobertura de les baixes i vacants de professionals i més recursos per evitar la saturació dels serveis i de les treballadores tècniques. En darrer lloc, reivindiquen el reconeixement laboral, econòmic i social a les professionals dels serveis socials.
Tot i l’agreujament de les condicions de treball i atenció derivades de la pandèmia, les reivindicacions del col·lectiu no són noves. El passat mes de febrer, després de gairebé un any d’empitjorament de les condicions arran de l’esclat de la pandèmia, es plantaven i organitzaven una assemblea a l’Auditori Barradas que va acabar amb una concentració a la plaça de l’Ajuntament en protesta per “la manca de recursos, la incomunicació amb els responsables municipals i el col·lapse del sistema”. La manifestació finalitzava aleshores amb la reclamació d’un “veritable pla de polítiques socials per a la ciutat”.
A la concentració, en què s’ha reclamat més mitjans per resoldre el problema de l’emegència habotacional, també hi han donat suport activistes de la PAH de l’Hospitalet.
Quatre anys abans, convocades pel comitè unitari de treballadores de l’Ajuntament, format per CCOO, UGT, CATAC i el sindicat de la Guàrdia Urbana, les treballadores dels serveis socials municipals es manifestaven en protesta per la situació de “desbordament” arran de la crisi econòmica i social provocada per l’esclat de la bombolla immobiliària, a finals de la dècada de 2000. Aleshores ja demanaven una adequació de les instal·lacions dels serveis “per poder treballar amb dignitat”.