12 Barris

La Plaça Espanyola es rehabilitarà davant les crítiques per part del veïnat del districte

L’Ajuntament ho va publicar fa tres setmanes. L’Associació de veïns de Collblanc-Torrassa no creu que aquesta rehabilitació solucioni els problemes d’arrel de la plaça
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

L’Ajuntament de L’Hospitalet va emetre un comunicat fa cosa de tres setmanes explicant que la Plaça Espanyola, punt neuràlgic del barri de la Torrassa, serà objecte d’una reforma que tindrà com a finalitat “millorar els usos ciutadans d’aquest espai central de l’activitat social del districte de Collblanc-Torrassa, i que tindrà un àmbit d’actuació de 2.200 m2”. Es va licitar el projecte i prèviament s’havia estat elaborant pels serveis tècnics municipals amb la incorporació, segons resava el comunicat, de les propostes veïnals i d’entitats recollides en un ampli procés de “participació ciutadana”.

No obstant això, i pel que se’ns explica des de l’Associació de veïns de Collblanc-Torrassa, aquest procés de propostes veïnals no ha estat ben bé així. A priori, aquesta rehabilitació es vol tirar endavant per solucionar diversos problemes històrics de la plaça, com el seu ús genèric, les molèsties al veïnat durant les nits o l’incivisme. Des de l’AAVV, no es creu que aquesta millora hagi de solucionar res.

Foto: Jordi Lacambra Santiago

“No ha existit un procés participatiu com a tal, ens donen les coses ja fetes. Els veïns de la plaça el que no volen és que hi hagi incivisme i amb aquesta reforma no solucionen res. Necessitem més places i espais socials perquè la gent pugui repartir-se” ens explica Roser Piñol, membre de l’AAVV i experta en patrimoni històric. Ella també té preocupació pels elements patrimonials de la plaça, com ara la font que data del 1905, un element arquitectònic important que no sempre s’ha respectat. “la font es restaurarà però ningú ha dit com es farà. Fa uns anys va patir un incident on es va veure afectada part de l’estructura i veurem com eviten que es pugui fer malbé en les obres” admet.

Segons el comunicat, la remodelació inclourà la reordenació dels espais de la plaça, especialment la zona central, l’ampliació i millora de l’àrea de jocs infantils, operació de sanejament de l’arbrat i la plantació de nous exemplars. A més a més, el projecte preveu la renovació de paviments i embornals i l’ampliació de la xarxa de reg, a més de “desplaçar el mobiliari a altres ubicacions de la plaça per millorar la circulació”. Districte 7 ha tingut accés als plànols definitius on es detalla tota l’acció i ho hem pogut debatre amb membres de l’associació veïnal.

En Jofre Rojas i la Loli Colàs son membres de l’associació. Ambdós estan convençuts que aquesta rehabilitació no solucionarà res, i de fet no acaben d’entendre alguns moviments. “Va haver un consens entre la regidoria, la comissió d’entitats i les AMPES. A priori amb la rehabilitació es farà una plaça més amable, però no canviarà molt del que vivim ara. Crec que hi ha una falta de comunicació doncs les nostres queixes no les han escoltat i han tirat pel dret segons convenia” explica en Jofre.

“La comissió de festes sortirà perdent, doncs no podrem posar l’entarimat durant les celebracions, s’explica que hi haurà un sanejament de l’arbrat però què faran amb els arbres actuals centenaris que estan patint un procés d’envelliment? No s’especifica clarament. Les AMPES volien més espais pels nens, molt bé, però allò no és un parc, és una plaça, i els veïns viuen just a sobre” explica la Loli.

Foto: Jordi Lacambra Santiago

En el plànol s’observa la instal·lació d’un jardí vertical, la retirada de l’espai central de jocs infantils, la plantació de jardineres (malgrat que no s’especifica ni en el comunicat ni en el mapa quina forma tindran o com seran), l’ampliació de l’àrea de jocs del costat del carrer Montseny, actualment amb un perímetre marcat per unes altes tanques i una porta, i el renovament del paviment de cautxú, com també explica el comunicat.

“Això no posarà remei a que els veïns tinguin problemes de soroll a les nits, la solució sol ser apropar la policia durant una estona i crear una situació de contenció però això dura només uns minuts, després tot continua igual. A més, els veïns es queixen que alguns establiments venen beguda fins a altres hores. Hi ha una manca de deixadesa important i rehabilitar la plaça no ajudarà a pal·liar-ho” comenta la Roser.

A més a més, dins de la rehabilitació també es dona més facilitat als bars de la plaça perquè puguin tenir les terrasses enmig, fet que ha provocat que ells estiguin a favor de la reforma. No obstant, segons els membres de l’associació, això tampoc ajuda a tenir més espai, al revés, doncs desapareixerà part dels trams habilitats pels passos de persones. El fet d’aplegar-se molta gent en hores puntes ha provocat malestar entre els veïns que volen tenir una situació tranquil·la. “Si controlessin horaris, es busquessin espais de sociabilitat, s’arribés algun acord amb espais privats per cedir territori, potser ajudaríem a repartir a la gent en diversos punts, creant situacions més agradables per a tothom, però només posen traves a idees així” ens comenta la Roser.

Foto: Jordi Lacambra Santiago

A l’estiu i arran de la pandèmia s’han accentuat els problemes. “Falten places al barri, llocs d’esbarjo, estem molt densament poblats i això provoca situacions de saturació, també poder educar en civisme perquè utilitzem la plaça com el que és, doncs pensem que s’acostuma a fer un mal ús, estem molt decebuts” comenta La Loli Colàs.

La plaça ha anat patint diversos canvis al llarg de la seva història (va ser urbanitzada a principis del segle XX) i en els darrers 20 anys no hi ha hagut cap tipus de rehabilitació fora d’arreglar certes parts malmeses. Ara es tirarà endavant una obra molt gran, on s’ha de tenir en compte, també, la intenció d’experts en patrimoni de trobar l’entrada a un refugi antiaeri documentat existent en la mateixa plaça, fet que no surt en la informació de l’Ajuntament.

Segons el comunicat, la plaça Espanyola té un pressupost de licitació de 783.000 euros i un termini d’execució de vuit mesos. En això, també, els membres de l’associació discrepen. “Diuen que es posaran a treballar a entre l’estiu i el mes d’octubre i durarà menys de mig any, però com tot en aquesta ciutat, no creiem que sigui així, s’allargarà fins que a l’administració li convingui” remata Jofre Rojas.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat