12 Barris

La palmera de la Plaça Mossèn Homar s’està morint sense trobar-hi solució

El morrut, una espècie invasora d’escarbat, ha malmès l’estructura. Sembla que la situació més factible seria talar-la
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

La palmera més gran situada a la plaça Mossèn Homar de l’Hospitalet (just al costat de l’ajuntament) està vivint els seus últims moments de vida. Segons ens han comentat experts en jardineria i tractament de plantes i arbrat, aquesta palmera, de l’espècie Phoenix Canariensis, es veu afectada sovint pel morrut (Rhynchophorus ferrugineus), un insecte coleòpter que, en forma de plaga, devora part de l’arbre i acaba per consumir-li la vida. Aquest plaga és molt difícil de combatre i més tenint en compte la impossibilitat d’ús de productes químics en l’espai públic. L’afectació és important i pel que sembla, la millor opció seria talar-lo, doncs per la seva ubicació pot causar un perill en els veïns.

L’ajuntament de l’Hospitalet va iniciar una campanya de prevenció de plagues de cara a l’estiu per l’arbrat de la ciutat, i entre els treballs realitzats existeix el tractament preventiu de les palmeres del parc de la Remunta, al barri de Can Buxeres, on existeixen moltes d’aquestes variants, però no se n’ha dit res de la palmera de la plaça Mossèn Homar. Segons els experts, un cop el morrut penetra dins de l’escorça és complicat poder-hi actuar, més en exemplars solitaris enmig de la ciutat. A més a més, entre els jardiners municipals s’opina que el millor seria catalogar els exemplars més singulars i poder substituir aquestes palmeres per un altre tipus d’arbre que aguanti aquest tipus de plaga.

La base de la Palmera situada a la Plaça Mossèn Homar

A priori, amb el pas dels mesos i l’arribada de la calor i l’estiu, la situació es pot deteriorar amb més velocitat, doncs les fulles s’assecaran més ràpid i empitjorarà el seu estat. En la part superior de la palmera es pot veure un forat on hi falten les fulles i el color ha canviat a un taronja clar, fet que demostra la situació delicada de l’espècie. El morrut provoca danys d’importància a diferents espècies de palmeres fins arribar a produir la seva mort.

Segons ens informen els experts jardiners de la ciutat, consultats per Districte7, s’hauria de fer una vigilància exhaustiva de totes les palmeres del municipi, especialment les d’origen canari, si es veu un exemplar que està malmès s’ha d’intentar salvar-les quan encara es pot, aplicar de forma immediata un tractament de xoc o sanejar i eliminar al màxim la part afectada de la mateixa. Amb tot, la palmera de la plaça Mossèn Homar, degut a la seva situació, era difícil de tractar.

Segons hem pogut saber, algun dels grups de l’oposició formularan una pregunta en el proper ple per plantejar aquest problema al govern municipal, de cara a poder trobar una solució viable. La plaça Mossèn Homar és coneguda, entre d’altres coses, perquè es creu que a finals del segle XII l’Ordre dels Hospitalaris va construir un alberg que donava hospitalitat als visitants (Hospital de la Torre Blanca) doncs les muralles de la ciutat tancaven de nit. La palmera de la plaça ja estava present als anys 60 i principis dels 70, com es pot comprovar en imatges de l’època.

Imatge de principis dels anys 1970 a la Plaça Mossèn Homar amb la palmera a l’esquerre

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat