Octubre de l’any 2000. Parc dels Pajaritos, al barri de la Florida. La Colla Jove de l’Hospitalet fa el seu bateig casteller, una primera actuació amb la què la jove va canviar la camisa blanca, que porten totes les colles que encara no s’han estrenat a plaça, per una de color verd carxofa, en honor al que havia estat el conreu tradicional de la ciutat.
L’any passat es van celebrar vint anys d’aquesta efemèride, però la pandèmia va obligar a aplaçar les celebracions. Com que ningú guanya als castellers a celebrar amb ganes, han esperat un any per inaugurar al Barradas l’exposició interactiva ‘20 anys d’història castellera a la ciutat’. Comissariada per Òscar Burgos i Ricardo Martín, aquesta mostra de fotografies espectaculars i plafons divulgatius vol apropar a la ciutadania el fet casteller. Es tracta “d’una expressió de la cultura catalana poc arrelada a la nostra ciutat. Amb molt d’esforç hem apropat el món casteller a l’Hospitalet” explica a la introducció de l’exposició Annabel Berruezo, cap de colla de la jove.
L’auditori ha obert les portes de l’exposició aquest dilluns en una estrena que ha comptat amb la presència de Maria Ángeles Sariñena, regidora municipal de cultura popular. El recorregut per la sala principal, a peu de carrer, recorda amb la camisa marró teula la ja desapareguda Colla de Castellers de l’Hospitalet que va precedir a la jove i posa en context la colla de la nostra ciutat entre les més de 100 agrupacions que hi ha escampades arreu del món.
En un eix cronològic, la jove recorda que el municipi va veure el seu primer castell l’any 1972, i des d’aleshores nou places de la ciutat han estat escenari d’aquestes titàniques construccions humanes: des del Parc de Bellvitge a la Plaça Espanyola, i dels porxos de la Farga fins al Parc de l’Alhambra. Una d’elles, la Plaça de l’Ajuntament, es va coronar com a plaça de 9 quan els Minyons de Terrassa van fer el tres de nou amb folre, ara fa dos anys.
Per Berruezo, aquesta exposició també vol “donar vida a la colla després de la covid”. Un impuls que ha coincidit amb la represa dels assajos al poliesportiu del Gornal i amb la primera diada castellera a l’agenda, a principis d’octubre al barri de Sarrià de Barcelona. Lluny queden ja els últims pilars descarregats per la Colla Jove, el 8 de març de 2020, en commemoració del dia de la dona treballadora.
“Ara ja esperem a celebrar els 25 anys” se sentia a la inauguració en converses entre castellers. La ciutat, com ells, espera molts més anys de castells i, sobretot, tornar a veure’ls a les places de l’Hospitalet.