Impulsar la creació de noves cooperatives a l’Hospitalet de Llobregat. Aquest és l’objectiu dels Premis Rosita presentats el passat divendres 11 de febrer a l’Espora, viver cooperatiu, ubicat a la rebotiga de la llibreria Espai Llavors i seu actual de Districte7, al barri de Collblanc.
Aquests reconeixements, creats per l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet, porten el nom de Rosita, la filla de l’activista política i veïnal Pura Fernàndez, en homenatge al valor de les cures cap a la seva família i el seu veïnat i barri durant tota la seva vida. Els Premis Rosita busquen reconèixer i oferir recursos fins a 3 projectes de treball autogestionats o projectes de cooperatives de consum o habitatge, amb arrelament al municipi de l’Hospitalet de Llobregat i amb vocació d’impacte social des dels valors de l’Economia Social i Solidària. Els Premis Rosita 2022 contemplen una dotació econòmica de 3.000 euros, un acompanyament personalitzat de l’equip tècnic de La Col·lectiva i la seva inclusió al creixent Mercat Social de l’Hospitalet de Llobregat.
Per tant, es valoraran els projectes amb relació amb les línies estratègiques del programa de La Col·lectiva 2021-2024: Memòria i cultura cooperativa; Cooperació, sobiranies i justícia social; Agroecologia i transició ecosocial i Racialització Migracions i Cures.
El termini de recepció de candidatures s’obre l’1 de març i finalitza el 10 d’abril. Un jurat format per 5 persones serà l’encarregat de seleccionar els 3 projectes de cooperatives que rebran aquests reconeixements Premis Rosita 2022. La resolució final es farà pública al mes de maig de 2022.
Les bases d’aquests premis es poden consultar a la web de La Col·lectiva.
Col·loqui sobre les eines del cooperativisme
Inmediatament després de la presentació dels Premis Rosita 2022, La Col·lectiva, la llibreria Espai Llavors i el CELH van organitzar un col·loqui inspirat al llibre Quaderns d’Estudis 35 del Centre d’Estudis de l’Hospitalet. Aquesta publicació fa un recorregut per les experiències cooperatives des de principis del segle XX fins avui dia a l’Hospitalet de Llobregat. La conversa va ser dinamitzada per Judith Seubas de La Col·lectiva i van participar Manuel Domínguez del CELH, Emma Núñez de la cooperativa de consum Keras Buti i Fátima Zhora de la Xarxa de Suport Veïnal de l’Hospitalet, engegada durant les primeres setmanes del confinament arran la pandèmia de la Covid-19 amb el repartiment d’aliments i béns de primera necessitat entre les veïnes més afectades per les restriccions.
Les persones participants van destacar la capacitat d’auto-organització davant les emergències econòmiques i socials que ofereix el cooperativisme i el suport mutu des de la col·lectivitat. Es va parlat també de l’urgència climàtica i com els reptes de sostenibilitat mediambiental, posicionen als projectes de consum de proximitat com a una necessitat i una oportunitat. Igualment, Fátima Zhora va explicar el funcionament de la xarxa de suport veïnal que ha estat capaç de conjugar el fet de donar resposta a les necessitats d’alimentació de centenars de persones i fer-lo amb productes frescs, de temporada i agroecològics, fent xarxa de treball voluntari amb les persones receptores.
El Quadern d’Estudis 35 del CELH és un recull d’articles sobre el llegat de cooperatives històriques com ara La Redentora, La Bomba o Respeto Mutuo, sobre l’estat de cooperatives veteranes actuals de la ciutat i reflexions sobre cap a on va les entitats i cooperatives al marc de l’Economia Social a l’Hospitalet. El llibre es pot trobar a Espai Llavors o mitjançant encarrec al CELH o La Col·lectiva.