Dissabte. 11 del matí. Una vintena de veïnes i veïns de diferents edats es reuneixen davant les obres de l’antiga fàbrica de Cosme Toda, al barri de Sant Josep. No és el primer dissabte, ni serà l’últim que es troben sota una pancarta on diu: “Menos Pisos. Más Parques y más servicios. Salvemos Cosme Toda”. A l’altra vorera, un seguit de cartells penjats a la tanca des de la qual es poden veure les obres, també dóna pistes del tarannà de la concentració veïnal: “Volem menys ciment i més espais verds”, “Cambiemos pisos por servicios. Cosme Toda para el barrio”, “Si els veïns s’uneixen i es mobilitzen les obres s’aturen”.
La gent que passeja pel carrer Prat de la Riba el matí del dissabte, aprofitant el bon temps, s’atura a llegir els cartells i reben amb curiositat i sorpresa la informació sobre la quantitat i alçada dels blocs que aviat seran una realitat allà mateix. Aquest interès, especialment entre la gent d’avançada edat, potser, és perquè a aquest grup heterogeni d’homes i dones que estan donant vida a la plataforma Stop Massificació l’Hospitalet Cosme Toda l’uneix una de les lluites veïnals mes repetides a la història dels últims 50 anys a l’Hospitalet de Llobregat: lluitar contra els efectes negatius del creixement urbanístic de la ciutat i defensar més serveis i espais públics.
Dani, membre de Stop Massificació Cosme Toda, ho explica així: “ens oposem a un urbanisme agressiu que no pensa en el benestar dels seus veïns i veïnes, sinó en el profit econòmic que tant constructores com ajuntament en treuran”. I afegeix: “tot plegat destruint una cosa tan important per la identitat d’una ciutat com és el seu patrimoni i, per tant, la seva història”. Concretament, parla del Pla Urbanístic aprovat a 2007 que, amb la requalificació del sol que introduïa, permet la construcció de fins a 32 blocs amb 1.397 pisos nous. 24 d’aquests blocs, al voltant de les restes del conjunt històric de Cosme Toda.
La plataforma Stop-Cosme Toda ha fet un vídeo on explica la historia d’aquesta antiga fàbrica:
El districte de Sant Josep, com altres indrets de la ciutat, es troba immers en la construcció de nous edificis d’habitatges. Obres que estan alterant el dia a dia de les veïnes i veïns del barri amb el soroll de les ferralles i les grues, el pas dels camions cimenters per carrers estrets i, fins i tot, amb la desaparició d’un tram del carrer Galvany. Té també afectació en les voreres reduïdes a l’avinguda Josep Tarradelles, dins del camí escolar de una part de l’alumnat de l’escola Joan Maragall i molt a prop d’una parada de bus, situada just al costat d’una d’aquestes obres.
Algunes de les famílies que participen de l’AMPA de l’Escola Joan Maragall han expressat el seu neguit al voltant de la seguretat dels menors per la proximitat dels treballs de les obres, les emissions des dels generadors de gasoil dels que s’hi fan ús i, sobretot, pel camí estret a prop de les tanques de la zona afectada. També es manifesten preocupats amb la contaminació acústica, és a dir, amb el soroll de les feines al descampat que arranquen abans de la jornada escolar.
La desaparició del carrer Galvany, dissenyada perquè la nova promoció inmobiliaria guanyi espai i per reubicar el nou immoble dins de l’ordenació vial, ha suposat la pèrdua d’algunes places d’aparcament que hi havia al carreró, inclosa càrrega i descàrrega, i una per a persones amb distintiu de mobilitat reduïda. La immobiliària ofereix com a reclam la construcció d’una nova “plaça peatonal” al costat de l’edifici. I és que segons la recreació a la seva pàgina web, l’edifici se situarà enganxat al ja existent al carrer Josep Tarradelles, donada la seva alçada.
En aquest solar entre els carrers Josep Tarradelles, Sant Josep i Muntanya està prevista la construcció de fins a 32 pisos d’una promoció privada que se sumaran als 8 pisos de nova construcció al carrer Joan Maragall amb Esquadres i als 885 habitatges en 24 blocs al costat de Cosme Toda, que podrien arribar fins a més de 1.300 habitatges amb el desplegament del conjunt del pla urbanístic projectat aquí.
Més oposició veïnal
Aquesta nova onada de construccions ha fet resorgir amb forces renovades la plataforma Stop Massificació l’Hospitalet- Cosme Toda, qui convoca cada dissabte al matí per informar a la resta de residents de la zona sobre l’envergadura i impacte d’aquesta promoció immobiliària pel barri.
Dani, membre de Cosme Toda, explica per què s’oposen a aquestes noves construccions i també perquè les consideren un perill per al barri: “tenint en compte que és un projecte que va ser dissenyat fa 20 anys amb un panorama absolutament diferent a l’actual (hem passat una crisi financera i vivint-ne una sanitària) amb unes necessitats molt diferents a les actuals, considerem que les prioritats al barri haurien de ser aquelles que garantissin la seguretat sanitària i l’abastiment de serveis”. I assegura que “el col·lapse és més que probable, tenint en compte per exemple que el projecte es va fer amb estudis de mobilitat basats en dades del 2001”.
A banda de denunciar la pèrdua de patrimoni històric de l’antiga fàbrica i els seus forns, aquesta plataforma alerta sobre l’actual manca de recursos públics com ara CAP d’atenció mèdica, places escolars i espais verds al barri, que amb les noves persones residents “es veuran desbordats”. Tanmateix, fruit del seu activisme durant anys, afirmen constatar que hi ha greus irregularitats al voltant dels requisits d’edificabilitat com ara el càlcul de volumetria per permetre l’entrada de llum natural als pisos més baixos dels blocs projectats.