Entrevistes

La Florida: aires nous per afrontar vells reptes

Parlem amb la nova junta de l’AVIV La Florida, punta de llança en la renovació del moviment veïnal a l’Hospitalet.
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Després d’estar a punt de desaparèixer fa uns anys, l’Associació de Veïns i Veïnes de La Florida (AVIV) ha aconseguit aixecar el vol i renovar-se per complet. A principis del mes de maig Julia Portal, de 22 anys, va assumir-ne la presidència a la vegada que es renovava bona part de la junta de l’entitat i estrenava un nou cicle al moviment veïnal de la ciutat.

L’elecció de Portal va aixecar molta expectació perquè és una de les presidentes més jove d’una associació veïnal de Catalunya. Malgrat la seva joventut l’associació ha d’afrontar però problemàtiques que fa anys que duren – com la falta d’equipaments i recursos sanitaris – i d’altres que han nascut en els darrers temps, com la manca de convivència i cohesió en un barri molt divers en orígens i procedències. Districte7 ha conversat amb la presidenta, la vicepresidenta Wassima Ben Amar i el tresorer Emilià Almodóvar per veure quins son els reptes i lluites que entomaran en els propers mesos.

Asseguts a la Plaça dels Blocs Florida, els tres activistes de la Florida coincideixen en què la part més dura de la pandèmia ha suposat un cop molt dur per al barri. Moltes famílies van trobar-se amb “greu problemes per alimentar-se”, una situació extrema que els va dur a impulsar amb altres activistes i entitats al xarxa de suport veïnal. Una ajuda mútua de la què Ben Amar en treu una altra conclusió: “la pandèmia ens va deixar clar que el barri necessita gent jove que ajudi a la gent gran”.

Un barri divers

La Florida és un barri de contrastos i diversitat, com també ho són els representants de l’entitat. Hi ha gent gran “molt sola” i “joves del barri a qui no s’escolta”, expliquen. Dos mons que conviuen sense creuar-se, relaten que “a les set de la tarda la gent gran torna a casa, just quan surten els joves”. Partir des d’aquest realitat i respondre a les necessitats de tot el veïnat és un dels punts que es proposen.

Julia Portal i Emilià Almodóvar, presidenta i tresorer de l’AVIV La Florida. Bibian Escudero

“L’AVIV ha d’estar formada per veïns, i ho som igual els joves i els gran. Molts dels problemes de convivència que es donen al barri són justament fruit de la diferència generacional, per exemple en relació a l’ús de l’espai”, assegura Portal.

“Representar la realitat social del barri, amb la seva diversitat” és un dels compromisos de l’entitat des de fa anys. Un factor de cohesió social que aquestes líders veïnals afegeixen a la tasca clàssica de les associacions: lluitar per temes bàsics per a la ciutadania com la sanitat, l’habitatge o l’educació.

Convivència i seguretat

L’altíssima densitat de població del districte representa una problemàtica no només a nivell d’habitatge o d’accés als serveis públics. També ho és en clau de convivència. Per a Ben Amar cal un mínim comú: “respecte mutu i convivència”. A partir d’aquí, el repte central és “crear una xarxa de veïnatge forta i capaç de compartir”. “Una comunitat en què els veïns es coneixen i es cuiden pot ser més segura”, sentencia Portal.

Els activistes rebutgen donar una resposta “únicament policial”, com valoren que s’està afrontant a dia d’avui. En les darreres setmanes, i arrel de diversos conflictes al barri, han proposat a l’administració la convocatòria d’una “Taula de Convivència d’emergència” integrada per tècnics, educadors socials i mediadors. Una proposta, però, que s’ha trobat, de moment, amb el silenci del govern local.

Wassima Ben Amar, vicepresidenta de l’entitat, a la Plaça dels Blocs Florida. Bibian Escudero.

Un CAP que no arriba

Un dels principals problemes que arrossega el barri de La Florida, en l’àmbit dels serveis públics, és el desdoblament del seu Centre d’Atenció Primària. “Fa més de 10 anys que el van prometre, nosaltres el seguim reclamant”, diuen. Farts del creuament de responsabilitats i competències, els activistes denuncien que “el local on s’ha de fer el desdoblament del CAP està reservat”, un local tancat a l’espera que alguna administració decideixi “adecentar-lo”. Mentrestant, els veïns i veïnes pateixen un greuge en l’accés a la sanitat pública en relació amb altres barris i ciutats. “En plena pandèmia no por ser que l’atenció primària no doni a l’abast en el territori més dens d’Europa”, afirmen indignats.

Pla Integral i participació

Un altre dels punts que ha centrat les reivindicacions i esforços de l’AVIV La Florida els darrers anys és el Pla Integral Blocs Florida. Un pla municipal que té per objectiu, segons la seva descripció pública, la “regeneració urbana integral que abordi una transformació profunda i global del barri i reverteixi la situació de vulnerabilitat de la seva població i la feblesa del teixit associatiu”.

Un procés que, tot i que es defineix com a participatiu i comunitari, per a l’associació veïnal “no ho és”. Júlia Portal ho il·lustra amb un exemple: “ a l’últim fòrum van presentar una cartografia dels murals que hi ha als Blocs Florida. Hi sortien tots els que estaven pagats pel Pla i fets per artistes i en canvi no hi sortia el que van fer els veïns amb els seus propis recursos, és una mostra que deixa molt clar el que és el Pla Integral”, assegura.

Lluny d’una oposició bel·ligerant, no volen que se’ls acusi de dir “no a tot”. Admeten que l’augment de recursos i projectes , com ara l’Escola de Vida , són un benefici per al barri, però discuteixen que “quedi curt i es faci sense participació real”. Aquests veïns i veïnes entenen que el Pla treballa a mig i llarg termini però que si no aborda les emergències socials o de convivència no està responent a les necessitats.

La nova junta de l’AVIV La Florida haurà d’afrontar antics i nous reptes. Bibian Escudero.

A l’espera d’un nou local

Després que l’antic i precari local de l’associació quedés inutilitzat, l’associació de veïns i veïnes es troba en la insòlita situació de no tenir local. Tenien l’esperança que un dels espais de la segona planta del mercat de la Florida es pogués destinar a cobrir les necessitats de les entitats perquè la manca de locals és un greu problema, però aquesta il·lusió va caure quan la primavera passada “ens vam assabentar pels mitjans que l’Ajuntament tenia altres plans malgrat portàvem tres anys preguntant a la regidora què pensaven fer”.

Amb el Centre Cultural Ana Díaz Rico tancat -durant massa temps segons ells, el que va generar molts problemes- i la negativa a facilitar-los un local… l’AVIV va celebrar la seva passada assemblea anual a la ‘Llumeneta’, uns locals parroquials a tocar dels Bloc La Florida.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat