A l’Hospitalet tenim 19.100 punts de llum, segons dades de l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, que van ser canviats a partir de finals de 2018 i principis de 2019, en un projecte que va costar 5,4 milions d’euros. Els fanals i làmpades tradicionals es van anar substituint per d’altres d’il·luminació LED, làmpades VSAP o HMC (llum blanca). En aquell actuació, en 4.500 punts es va canviar la il·luminació sencera, i en 14.000 es va substituir l’equip i la làmpada.
Amb tot, tres anys després, el veïnat de l’Hospitalet ha detectat moltes mancances en aquest sentit. Certament, la substitució d’aquest enllumenat es va anar duent a terme fins al 2020 (previ a la pandèmia), però hi ha diverses pedres de toc que actualment provoquen més incomoditats que no pas beneficis. Les veïnes i veïns dels barris hospitalencs han detectat, entre d’altres, manca de fanals en racons foscos, alguns que no funcionen o la mala col·locació en alguns carrers, que o bé dificulten l’accessibilitat o bé molesten als residents en els blocs.
De fet, ara fa un any, l’organització Contorno Urbano ja va elaborar un projecte, juntament amb l’Ajuntament de l’Hospitalet, d’un nou ideal de ciutat, tenint en compte la perspectiva de gènere i l’accessibilitat per a persones de mobilitat reduïda, un fet que entra de ple en l’aspecte de l’enllumenat i la col·locació dels fanals en la via pública.
Visitant districte per districte, gairebé en tots ells les veïnes i veïns troben una manca d’enllumenat en algun punt, sigui per la inexistència de les làmpades o bé perquè no donen servei. Aquesta mateixa setmana, tal i com vam explicar, l’associació de veïnes i veïns de La Florida va organitzar una caminada per parlar sobre l’urbanisme amb perspectiva de gènere, juntament amb la CONFAVC, amb l’objectiu d’aplicar mirada feminista a l’arquitectura dels barris. Entre d’altres coses es va posar èmfasi a l’enllumenat.
A banda dels racons amb menys llum, com per exemple el Parc Infantil situat entre el carrer Teide (al barri de Les Planes) i el carrer dels Pins, les veïnes van assenyalar els fanals situats en el mateix carrer dels Pins, en una situació incòmode pels qui resideixen en els balcons contigus, doncs estan literalment a la paret del bloc de pisos. “A més a més, no il·luminen prou i només molesten al veïnat” explicava Montse, veïna de La Florida.
Si ens movem al districte veí, Collblanc-Torrassa, la situació torna a ser molt negativa. En un dels llocs més castigats en matèria d’urbanisme a la ciutat, segons l’associació de veïnes i veïns, el barri de la Torrassa pateix zones de molta foscor, sobretot en carrers més petit que donen a les artèries principals. Els dos punts calents, confirmats per Districte7, són el carrer Holanda a l’alçada del carrer Rafael Campalans, on la manca de fanals dificulta la circulació dels vianants. El segon és la zona del carrer Santiago Apóstol, on també copsem manca de llum degut a la desaparició dels fanals anteriors.
El Mercat de Collblanc (on dos fanals no funcionen), o els carrers Paris, Doctor Martí i Julià (on fanals i arbrat es fan nosa), Occident o Passatge Costa són d’altres punts del districte en una situació incòmoda. Les diferents plataformes veïnals que reivindiquen millores als dos barris, com ara Defensem el Castell de Bellvís, reclamen una inspecció més rutinària de la situació de l’enllumenat i afirmen que fins i tot, en dies puntuals, alguns fanals deixen de donar servei.
Però un dels pitjors punts el trobem al districte Bellvitge-Gornal. Des de fa vàries setmanes, les veïnes del carrer Joncs es queixen de la manca de llum en aquell punt del barri del Gornal, on se situa un parc infantil. Els racons dels blocs no tenen enllumenat, bé per manca de fanals o bé perquè no funcionen. Això ha posat en peu de guerra l’associació de veïnes i veïns del Gornal, que reclama que s’instal·lin llums que no molestin el veïnat que hi viu i que donin un servei necessari a les nits per evitar racons foscos.
També la situació és preocupant en alguns racons del barri de Can Serra (Districte V), on hem pogut comprovar de nit que l’enllumenat no cobreix la totalitat dels carrers. “En un tram de 100 m et trobes de fanals Led instal·lats fa poc que ja no funcionen, a més a més, a la carretera d’Esplugues han posat fanals que funcionen, sí, però que no permeten l’accessibilitat a persones de mobilitat reduïda o carros d’infants” ens explica en Javi, veí del barri.
Finalment, cal destacar el districte III, on així com la situació a Gran Via Sud s’adapta una mica més a les necessitats, el barri de Santa Eulàlia també pateix per la manca de llum en diversos carrers. Segons les veïnes i comprovat posteriorment per Districte7, el carrer Amadeu Torner en la seva gran majoria pateix de zones fosques, sobretot a l’alçada del CAP, on els fanals desapareixen entre l’arbrat, com passa en altres barris. Altres zones, com el pont d’Avinguda Carrilet, el carrer Sangoneres a l’alçada de la Fàbrica Godó i Trias, carrer Fortuna, carrer Herrero o el parc de l’Alhambra també són punts de crítica pel veïnat.
L’objectiu del consistori amb el canvi de l’enllumenat de fa tres anys era, sobretot, aconseguir un estalvi energètic i adequar el nivell de llum als usos dels diferents carrers, minimitzar la contaminació lumínica i dotar els espais públics de millor il·luminació. Però davant les queixes reiterades de les associacions veïnals, es demostra que diversos carrers i espais comuns del municipi tenen mancança en aquest sentit, o bé per la inexistència dels fanals o bé pel seu ús discutible i intermitent.