Avui s’ha celebrat l’entrega de premis de les 22es Jornades Científiques i Tecnològiques al Centre Cultural la Bòbila. Aquesta gala arriba després de la fase d’oratòria que van haver de passar els i les estudiants que optaven al premi final, durant la jornada que va tenir lloc el 26 de maig al Tecla Sala. La notícia més destacada del dia ha sigut la gran quantitat de premis aconseguit per noies, joves estudiants de batxillerat que han demostrat el seu talent i han sumat nou dels onze possibles a nivell individual.
S’han atorgat premis en set categories, dels quals alguns tenien també un segon premi, a banda de dos premis especials pels centres educatius més destacats. Els objectius principals de les jornades eren crear un espai a la ciutat que estimulés la recerca, reconèixer la tasca del professorat de secundària, afavorir l’intercanvi d’experiències entre els centres educatius i impulsar la recerca com a via cap a estudis superiors.
Dels 44 treballs presentats, només 30 van arribar a la fase final. D’aquests 7 premis eren reconeguts amb premi en metàl·lic de 500 euros, i 4 d’ells de 250 euros. Durant la gala d’avui s’han explicat els treballs destacats i també s’ha volgut fer un homenatge a tots i totes les participants, haguessin guanyat o no. Dels premis han destacat un estudi sobre la Palestina actual, una recerca sobre els tractaments del càncer d’ovaris i una visió sobre la igualtat entorn de la periodista i escriptora Montserrat Roig.
El 1r premi en l’Àmbit Ciutat ha correspost al treball “Estudi arquitectònic de l’Església Romana” de l’Alan Civera. En l’Àmbit de la Igualtat, el premi se l’ha endut l’Andreea Larisa Dumitru per “El llarg camí cap a la igualtat a través dels ulls de Montserrat Roig”. L’estudiant s’ha mostrat satisfeta degut a les hores que havia destinat a la recerca prèvia.
En l’àmbit Experimental teníem dos premis. El 2on ha sigut per “Daltonisme ocult” de Cameron Woroniecki. El 1r premi se l’ha endut “A la recerca de nous tractaments contra el càncer d’ovaris intervenint sobre el cicle cel·lular tumoral” de la Berta Saperas. Aquest premi ha arrencat una sonora ovació.
En l’Àmbit de l’Expressió també trobem dos premis. El 2on ha sigut per l’Ana Clara Sousa i el seu “Anàlisi artístic del videojoc “Gris””. El 1r premi en aquesta categoria ha correspost a Lucia Vela i el seu “Intervenció d’art mural a l’institut”. La Lucia no ha pogut venir i el premi l’ha recollit una amiga, juntament amb la seva tutora. En l’àmbit de la Sostenibilitat, només un premi: Violeta Peredo i Jialing Wu han recollit el guardó per “Moda i Sostenibilitat”.
El 2on premi que corresponia a l’àmbit social ha estat per Rishamdeep Rishamdeep pel seu “The ghost in the machine cryptoocurrencied and bitcoin”. L’autora ha explicat que ha volgut plasmar una idea sobre una temàtica molt d’actualitat fent una immersió pràctica juntament amb el seu tutor. El 1r premi se l’ha endut la Nada Ibtrab, per “La realitat de Palestina avui”.
Els darrers premis individuals corresponien a l’àmbit tecnològic. La Salma Acha ha guanyat el 2on premi amb “Ocells de Metall”, mentre que en David Puertas ha guanyat el 1r premi per “Mile, creació d’un assistent virtual”, essent un dels dos únics nois guardonats avui.
Els Centres Educatius Rubió i Ors i Dolmen s’ha emportat el premi als millors instituts i centres, en una menció especial d’honor per la quantitat de treballs presentats i la qualitat de tots ells.
L’entrega de premis ha comptat amb la presència de l’alcaldessa Núria Marín i David Quirós, regidor d’Educació de l’Hospitalet. Al final s’ha destacat la igualtat en els premis atorgats, malgrat que el talent femení ha destacat per sobre, amb una quantitat molt gran dels guardons finals. Per algunes d’elles era la primera vegada que aconseguien un premi d’aquestes característiques, un reconeixement que també han volgut destacar els tutors i tutores, aquestes últimes essent majoria.