La Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de L’Hospitalet continuarà amb la mateixa presidència que tenia fins ara. Així es va decidir durant la darrera Assemblea General celebrada al barri de Santa Eulàlia. El candidat continuista, Manuel Piñar, va sortir reelegit per set vots a quatre davant de la candidatura que encapçalava Montse Abolafia, de l’associació independent de Bellvitge i activista de No Només Blocs. Aquesta candidatura tenia també el suport de les associacions de La Florida, Collblanc-Torrassa i Som Santa Eulàlia.
L’objectiu d’aquesta candidatura era poder revitalitzar el moviment veïnal de la ciutat centrat en punts com ara l’emergència social, l’urbanisme o la lluita contra la pobresa, quelcom que ara demanaran poder impulsar a la Junta reelegida. A més a més, apostaven per una federació amb més dones i persones migrades, i més suports als diferents col·lectius de la ciutat. D’altra banda, Piñar va fer bandera de l’objectiu de centrar-se en els drets socials i les qüestions urbanístiques.
Passat uns dies, les discrepàncies segueixen ben vives malgrat que segons les dues candidatures, la tensió s’ha anat rebaixant. Amb tot, l’objectiu és el de trobar punts d’entesa, com a mínim des de la candidatura de Montse Abolafia, oberta a nous horitzons com bé es va demostrar amb el programa presentat.
Precisament, sobre això i d’altres temes, Districte7 ha volgut parlar amb els dos candidats. Abolafia opta per buscar punts de connexió que ajudin a les veïnes: “nosaltres esperem de veritat que s’obrin a escoltar les nostres propostes, tenim l’esperança que sigui així, i l’hem mantinguda sempre, volem modernitzar la federació, tenir més presència a xarxes socials, que les persones migrades o les dones tinguin molt més pes del que tenen ara” ens comenta la candidata.
Pel que fa a Manuel Piñar, el reelegit president de la FAV ha admès a Districte7 que la seva primera intenció no era presentar-s’hi, però que un fet ho va determinar tot: “Uns dies abans vam tenir una discussió molt forta amb la candidatura opositora, alguns dels membres van tenir una evident falta de tacte, pressionant en tot moment i finalment vaig decidir presentar la candidatura, pel bé de la federació, no vull que es tornin a repetir aquestes situacions” explica Piñar.
Això sí, igual que els seus companys a la federació, ha explicat que la seva intenció és buscar una entesa, pel bé del veïnat: “Vull seguir establint ponts amb tots, i no veure més enfrontaments. La seva és una candidatura jove i clar que serà escoltada, només faltaria. Vull que arribem a les Assemblees amb consens i sense disputes ni crits de cap mena” comenta Piñar.
Tanmateix, amb els moments previs a l’assemblea i amb el que va venir durant la celebració, la candidatura opositora va veure moviments que no els hi van agradar. “Ho vam viure una mica més o menys com sempre, res nou de com funciona la federació, per exemple, l’acta de la darrera assemblea no la van portar per aprovar, el canvi d’estatuts es va presentar fora de termini, sense debat intern ni consens. A més, quan dilluns presentem la nostra candidatura no sabem de cap més, no les teníem totes en que finalment hi hagués una jugada així per part de la Junta, en aquells moments, sortint” admet Abolafia.
Piñar no hi està d’acord, i se centra en el que va passar els dies anteriors: “Alguns membres de la candidatura que es va presentar no ens tenien respecte, en comptes de presentar punts a millorar entraven en la confrontació i així no es pot anar enlloc. Tots tenim les mateixes metes, per camins diferents, però hem de saber trobar el punt d’entesa” recorda Piñar.
Finalment, cal destacar que el canvi d’estatuts presentat per part de la candidatura de Manuel Piñar no es va aprovar. “Ens va alegrar saber-ho, nosaltres teníem més d’un terç i llavors no es va poder aprovar, tenint en compte que les coses no s’havien fet bé i sense debat intern, ho vam viure com un triomf. Qui acaba perdent amb tot això és la ciutat, el moviment veïnal, que no s’està cuidant gens. Nosaltres continuarem treballant i esperem que la resta d’associacions s’acabin involucrant” explica Abolafia.
Piñar també s’ha referit a això, i ho ha vinculat amb el fet de no tenir dones a l’entorn de la Junta, un fet demostrable (doncs els quatre membres són homes) i que ha sigut criticat per l’oposició: “S’ha quedat sense aprovar aquest canvi als estatuts i és una pena, però ja ho aprovarem en un altre moment. És irònic que ens acusin de no voler donar veu a persones migrades o a dones, en els canvis d’estatuts estava donar més veu a plataformes formades per gent migrada i per dones en la seva majoria, jo crec que elles tenen un paper clau en matèries tan importants com la sanitat o les lluites per un habitatge més digne” explica Piñar.
No obstant, la candidatura de Manuel Piñar tenia com a idea fer entrar només a una de les PAH de la ciutat, deixant fora la Marea Pensionista (la qual fa anys que participa en la federació), i en el marc del canvi dels estatuts poder crear un sistema de vot ponderat en funció de les persones associades en cada associació (i eliminar el vot per entitat), tot plegat sense la creació d’una auditoria.
Manuel Piñar és president de la FAVL’H des de 1998 i ara tornarà a liderar la federació quatre anys, malgrat que avança que quan abans es compleixin els objectius, abans es donarà pas a noves generacions. D’altra banda, l’objectiu de Montse Abolafia, juntament amb les associacions de La Florida, Collblanc-Torrassa i Independent de Bellvitge es poder aportar les seves idees i anar fent un canvi generacional amb la implementació de noves línies que involucrin més el veïnat i se centri en els temes importants: urbanisme, habitatge o pobresa energètica i social.