Ahir diumenge cap a les onze de la nit, les activistes de l’Espai Vallparda denunciaven a les xarxes socials que havien estat arrencades diverses plantes de l’hort urbà autogestionat des del mes de febrer al carrer Torns, al barri de Collblanc. “Just abans del toc de queda ens han arrencat les plantes i tirat tot el que hem construït entre mig centenar de veïnes que volem un barri amb més verd”, es lamentaven des del seu perfil de Twitter.
Tot i que encara no se sap qui ha provocat la destrossa, Ana Anguita, una de les veïnes implicades en la gestió comunitària de l’hort, assegura, a títol individual, que: “les persones que han arrencat i robat plantes són veïnes i veïns que s’oposen a l’actual ús del solar que s’està fent des de l’assemblea veïnal”.
Anguita critica també l’actitud de la policia local cap a les activistes i denuncia un canvi en les seves relacions. “En particular el darrer dissabte”, explica. Segons el seu testimoni: “els operaris municipals havien tret una part de la tanca que envolta el solar i quan tractàvem d’instal·lar un petit tancat alternatiu, per a dissuadir que no entressin cotxes a aparcar, vam ser amenaçades amb rebre una sanció per desobendiència. Per això, vam haver de desistir forçades per l’oposició dels agents”, explica Anguita.
“Malgrat tot, dissabte vam seguir amb les activitats previstes, com la plantada d’un taronger”, continua Anguita, que assegura que el col·lectiu pretén concertar una entrevista amb la regidora del Districte II, Olga Gómez, per demanar explicacions sobre l’actitud de la guàrdia urbana.
Des d’Espai Vallparda informen que ja van mantenir una primera reunió amb la regidora, en què aquesta es mostrava favorable a la proposta d’organitzar un espai de ioga però en un altre indret, en concret a la plaça Espanyola amb la intenció de “contribuir a pacificar l’indret” després d’una baralla multitudinària que hi va tenir lloc el passat mes de març. “De totes maneres, des de la Regidoria permeten que seguim al solar de Vallparda fins al mes d’octubre, quan hi ha previst l’inici de les obres del parc urbà”, assegura Anguita, que anuncia la convocatòria d’una assemblea urgent del col·lectiu per plantejar accions de rehabilitació de l’espai afectat de cara al 17 d’abril i les setmanes que venen.
“Sense ànim d’assenyalar ningú”, Roser Piñol, membre de l’associació de veïns de La Torrassa, assegura que fa temps que un grup de veïnes mostra el seu desacord per l’estat actual del solar i reclama a la Regidoria que endrecin l’espai. Tanmateix, Piñol opina que “des de l’Ajuntament es fa campanya enfrontar les veïnes entre elles”.
El col·lectiu veïnal Torns/Vallparda, per la seva banda, es desmarca de qualsevol relació amb la destrossa de les plantacions i no comparteix cap acte incívic, tot i que es posicionen en contra del “xabolisme instal·lat en aquest espai”. Ricardo Durán, un dels veïns de la zona, alerta de la “degradació” del solar i de l’ús que es fa de l’espai cada dissabte, segons ell amb botellón inclòs. “Actualment això no és cap espai verd. Fa trenta anys que reclamem que es dignifiqui el solar, per exemple amb el parc urbà dissenyat per l’administració municipal i previst per al mes d’octubre, i denunciem la inacció de la guàrdia urbana davant l’apropiació de l’espai per gent que no són del barri”, conclou Durán, que afegeix que el veïnat de Torns/Vallparda té la intenció de crear una plataforma i demanar també una reunió urgent amb la Regidoria de Collblanc-La Torrassa.
Per la seva banda, fonts municipals del Districte II Collblanc Torrassa han assegurat a Districte7 que: “des de l’Ajuntament entenem que aquell solar ha de ser obert a tota la ciutadania, independentment que vulguin participar o no a l’assemblea i de les seves activitats”.
Igualment, les mateixes fonts de l’equip de Govern de l’Ajuntament de l’Hospitalet, afirmen que estan “treballant activament per poder conjugar de la millor forma possible les diferents perspectives sobre el projecte, respectant la feina feta per les veïnes que porten anys reivindicant la seva idea del solar i intentant incorporar en la mesura del possible les propostes que no siguin incompatibles i contribueixin a millorar el projecte, estant oberts a incorporar en altres indrets del districte aquelles activitats on les veïnes de les diferents sensibilitats no trobin punts en comú”.