El passat divendres 22 d’abril, l’associació Foment de la Informació Crítica de l’Hospitalet va celebrar el seu quart aniversari amb una trobada de les sòcies que donen vida a aquesta entitat local que aglutina a diversos periodistes. Una ocasió especial per aquesta associació, donat que era la primera vegada que es trobaven de forma presencial des del començament de la pandèmia.
Entre les principals novetats anunciades a la festa de la FIC, va destacar la creació del premi al fill o filla insurrecte de l’Hospitalet. Un guardó que neix inspirat, amb una actitud irònica, per la recent distinció atorgada a John Hoffmann com a fill adoptiu de l’Hospitalet per part de l’Ajuntament de l’Hospitalet. Els Premis impulsats per FIC volen destacar la feina activista i sense ‘ànim de lucre en defensa d’interessos socials i comunitaris de l’Hospitalet. Hi haurà dues categories per premiar a una persona i a una entitat municipal. Els reconeixements es lliuraran dins de la celebració de la Nit dels Insurrectes de l’Hospitalet. Encara no es coneixen les bases ni terminis de la convocatòria.
Durant la trobada Juan Carlos Valero, portaveu de l’entitat, va fer un recorregut per les principals activitats desenvolupades per FIC: debats sobre el model d’urbanisme o sobre els mitjans de comunicació; actes de divulgació i denuncia; edició de publicacions de les seves sòcies, com ara el llibre ‘Quan l’Hospitalet va perdre la platja’, de Jesús Vila; o tallers vinculats amb la informació i “impuls de l’esperit crític”. Enguany, una de les línies de treball de la pròxima publicació serà la recuperació de testimonis sobre la desapareguda ràdio local de l’Hospitalet. Un llibre coordinat per Daniel Pueyo.
Finalment, com a cloenda a l’esdeveniment la FIC va compartir entre les persones assistents un manifest al qual fan una crida a totes les formacions polítiques de l’oposició municipal a l’Hospitalet, amb representació institucional o sense, a aplegar-se dins del que anomenen una “candidatura unitària de crisi” i que es pugui crear arran un “procés de reflexió” que segons els membres de FIC pugui esdevenir en un “document programàtic de mínims i que contempli les urgències a curt, mitjà i llarg termini per tal d’impedir que continuï la destrucció de l’espai del municipi i que obri perspectives de gestió política pel proper mandat”. Una crida oberta també al teixit veïnal i activista de la ciutat amb l’objectiu de “modificar d’arrel la política servilista, ensimismada i especulativa en què s’està convertint la deriva inqualificable de l’era Marín a l’Ajuntament de la ciutat”, segons recull aquest manifest.
Les converses i retrobades van continuar amb un còctel posterior. Totes les persones assistents es van emportar una planta d’àloe vera, perquè ‘és el que necessita aquesta ciutat, un poc de verd i de bàlsam, en paraules del representant de FIC Juan Carlos Valero.