El Departament d’Educació va anunciar a principis d’abril que el pròxim curs s’iniciarà el procés de gratuïtat de l’escolarització infantil a les escoles bressol de titularitat pública. A priori, les famílies ja no hauran de pagar els preus d’escolarització dels infants de 2 a 3 anys a partir del curs 2022-2023, una mesura que també afectarà a partir del curs 2023-2024.
Segons va explicar el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, el Govern pagarà als ajuntaments un mòdul fix de 1.600 euros per infant matriculat a les escoles bressol públiques, mantenint la seva part de corresponsabilitat en el finançament dels centres. Amb tot, i segons es va entendre de les declaracions del conseller, l’aportació del Govern no només cobreix el pagament de les famílies, també un finançament addicionals pels ajuntaments del que paguen aquestes famílies.
Amb aquest gest, la Generalitat vol incentivar la participació de nens i nenes als parvularis. Amb tot, les escoles bressol tenen competències desdoblades, és a dir, algunes pertanyen al circuit de la Generalitat i d’altres estan regides pels ajuntaments de cada municipi.
Segons hem pogut saber a través de la conselleria d’Educació, s’analitzarà cada escola per determinar les compensacions pertinents, a través d’una comissió de control i seguiment. A més, els ajuntaments no hauran d’avançar els diners a les escoles, i a priori, serà la conselleria qui s’haurà d’avançar al curs escolar.
A l’Hospitalet trobem 17 escoles bressol, 6 d’elles de titularitat de l’Ajuntament, tres de titularitat de la Generalitat i 8 concertades. D’aquestes, les tres que gestiona la Generalitat tenen la gratuïtat directa i pel que fa a les concertades, també tindran les ajudes arribades a nivell autonòmic, malgrat que, com veurem després, d’una altra forma. Ara bé, on rau el debat és a les escoles de titularitat municipal.
Per entendre millor aquesta situació, hem pogut parlar amb Lidón Gasull, la directora de l’AFFAC (Associacions Federades de Famílies de Catalunya). Ella ens ha explicat exactament com funciona aquesta ajuda de la Generalitat. “Nosaltres vam tenir una reunió amb la Conselleria d’Educació, doncs volíem saber de primera mà com es gestionava tot. Ens van explicar que havien fet unes sessions informatives amb els ajuntaments per traslladar aquest pla. A priori, ells avançaran els diners, precisament, perquè no ho hagin de fer les famílies. Hi destinen uns 90 milions d’euros per cofinançar l’escolarització de P2. Les famílies no hauran de pagar res” ens comenta Gasull.
Això pel que fa a les de titularitat pública de la Generalitat. Pel que fa a les concertades, rebran per alumne uns 800 euros l’any, excepte aquell alumnat considerat vulnerable, que llavors la subvenció podria ascendir fins als 1600 euros. Aquests diners arriben directe de la Generalitat, sense passar per l’Ajuntament.
No obstant, la controvèrsia arriba amb les escoles de titularitat municipal. Segons hem pogut saber a Districte7, en les jornades obertes de dues escoles bressol es va explicar que les famílies haurien d’avançar primer els diners i posteriorment es rebria aquesta subvenció per part de l’Ajuntament, un cop arribés de la Generalitat. Consultades dues escoles bressol més, en aquest cas ens van explicar que no tenien constància de quin seria el procediment i que esperaven instruccions de la regidoria.
“És possible que algun ajuntament no sàpiga com actuar, és possible que encara estiguin decidint el procediment final. De fet, hi ha un problema que vam traslladar a la conselleria d’Educació quan ens vam reunir amb ells, i és que moltes escoles bressol són de competència municipal, i no totes tenen el mateix cost, ni tots els municipis tenen el mateix poder econòmic, cada família paga diferent. El departament destina 90 milions d’Euros a parts iguals, però potser algun consistori es veu amb la problemàtica d’haver de posar una part dels diners, entenc que encara s’ha de valorar. El que queda clar és que la mesura està feta perquè les famílies no hagin d’avançar res de res” ens relata Lidón Gasull.
A Districte7 vam consultar la regidoria d’educació. Des de l’Ajuntament ens han explicat que encara no tenen res decidit, que és una subvenció que arriba de la Generalitat i que han de valorar la situació, parlant amb les escoles bressol (reunions que ja han tingut lloc) per acabar de veure com ho gestionen, però que en cap cas es vol que les famílies hagin d’avançar els diners. Des del consistori demanen paciència i esperen en breus poder donar alguna informació.
Aquest és el debat més gran que es té ara mateix, si els diners de la Generalitat arribaran a temps abans que les famílies P2 paguin la matriculació, i si l’Ajuntament podrà distribuir de manera equitativa la subvenció a cada centre. Mentre es debat tot plegat, cal tenir en compte les dates importants per a la inscripció dels infants. Del 5 al 17 de maig és el termini per fer la presentació de les sol·licituds telemàtiques. Del 9 al 17 es podran fer les presencials. El 10 de juny es donarà a conèixer el llistat d’infants admesos en cada centre i finalment del 13 al 23 de juny, segons els admesos, es podrà fer la matrícula. Per tant, en un mes i mig haurà de quedar tot decidit per part de les famílies, a l’espera de saber com queda distribuïda aquesta subvenció en les escoles d’àmbit municipal.