Aquest dissabte 24 de juliol s’ha convocat a les 18:30 hores una cercavila solidària dins de la campanya #AmblAstillaalCor. L’acte, previst a la cantonada de l’Avinguda Vilafranca amb el carrer Canigó, vol evitar el desallotjament i possible enderrocament del CSO L’Astilla, un centre social okupat des de fa 12 anys, ubicat a l’Avinguda Vilafranca, al costat de les vies que divideixen els barris de La Florida – Les Planes i Sant Josep.
El passat mes de març de 2020, el col·lectiu va rebre a la bústia de L’Astilla una carta del jutjat on es notificava l’ordre de desallotjament de l’immoble després de realitzar-se un judici civil. En un comunicat, l’assemblea assegura que “en cap moment van ser notificats d’aquest judici” i que la carta rebuda no especificava la data del desnonament.
Des d’aleshores: una pandèmia, constants restriccions sanitàries i cap notificació judicial més. També, però, han avançat a escassos metres d’aquest edifici les primeres promocions de pisos hereves del PRAIH (Pla de Recuperació d’Àreas Industrials de l’Hospitalet). Un pla que afecta, igualment, a la nau de l’Astilla i a tot el seu entorn proper.
Aquesta requalificació urbanística aprovada l’any 2008 autoritza la possible construcció de fins a 1.397 pisos, en més de trenta nous edificis repartits en dos plans diferents dins d’aquesta zona de Sant Josep. A l’illa de Cosme Toda estan previstos 885 pisos, i l’illa de l’avinguda Vilafranca, 512 pisos, a l’espai comprès entre el pont de Matacavalls fins al pas subterrani que creua a La Florida; i fins a l’avinguda Josep Tarradellas.
Això suposa fer fora un parell d’empreses en actiu, una antiga nau industrial on sobreviuen més de 50 persones, un altre centre social okupat (El Gato Muerto) i el CSO l’Astilla. I, per la banda de l’avinguda Josep Tarradellas: vegetació, horts i autoconstruccions com a habitatge; a banda d’un pàrquing públic que també es transforma a les nits en dormitori de persones en furgoneta o cotxe.
L’Astilla ha estat, durant anys, la llar de concerts, tallers de soldadura, de salsa, de reparació de bicicletes… Un espai que va consolidar una agenda cultural i de resistència durant 12 anys a l’Hospitalet i que ara es pot veure amenaçat de tancament si prospera l’ordre de desallotjament.
La campanya #AmblAstillalcor també convida a traslladar tota mena de missatges de suport a les xarxes socials i a penjar banderoles als balcons per evidenciar l’oposició veïnal a la desaparició d’aquest CSO fruit d’un desenvolupament urbanístic que vol esdevenir en zona residencial, “dins d’un procés de gentrificació” dels barris de l’Hospitalet.