Aquest mes us volem parlar de treball, ara que ve l’estiu i els restaurants i hotels s’omplen de treballadors explotats amb jornades de 12 hores cobrant quatre duros i amb contractes de merda, us volem fer algunes recomanacions de llibres que parlen d’aquest tema. Oh, casualitat, aquest mes iniciem a Llavors el nou club de lectura “Abajo el trabajo”, on llibres de temàtica laboral. Dijous 2 de juny tenim la sessió informativa i el 27 comencem el club de lectura. Ja sabeu que si voleu més informació, ens la podeu demanar.
La primera recomanació ha de ser per força el primer llibre que treballarem al club de lectura. Es tracta de L’abolició del treball (Descontrol editorial) del filòsof nord-americà Bob Black. Aquest llibre, editat als anys vuitanta del segle XX, s’ha convertit en un clàssic del corrent de pensament que advoca per l’eliminació del concepte treball. Segons ens explica, el treball no és més que una palanca més, produïda pel sistema, per robar-nos la vida. Black, inspirat en les societats precapitalistes, ens proposa l’eliminació del treball i un repartiment de la riquesa per viure una vida basada en el joc i el plaer mutu. Us animeu a obrir els ulls?
La següent recomanació és la novel·la Curling (Hurtado&Ortega), de l’escriptora i veïna del barri Yaiza Berrocal. Es tracta d’una distopia laboral amb molt d’humor en què el protagonista, treballador d’un teatre, pateix les pràctiques abusives per part de la direcció del teatre, que només busca oferir una experiència teatral total als espectadors. No us comentarem el final perquè està lleig fer spoiler, però sí que us podem dir que Curling és una petita joia que podeu trobar a la llibreria.
Al menos tienes trabajo (antiga editorial Antipersona, ara Levanta fuego), de la periodista basca Naiara Puertas, ens fa una radiografia de l’actual estat del món laboral a Espanya (i diríem que a tot el món capitalista). Qui no ha sentit aquesta suada frase d’algun caspós que la fa servir per justificar l’explotació i la precarietat laboral? El llibre qüestiona aquesta premissa i posa en dubte l’estructura mental d’acceptar qualsevol feina pel sol fet de ser una feina. Mentrestant, els drets laborals van minvant i veiem com el somni d’una feina digna ens passa per davant dels ulls. No et queixis, que almenys tens feina.
Us portem ara un llibre publicat per primer cop l’any 1883, escrit pel revolucionari utòpic francès Paul Lafargue i publicat fa pocs anys per l’editorial Virus. Parlem d’El derecho a la pereza, un manifest visionari que us ajudarà a quedar-vos al llit si no teniu ganes d’anar a treballar. El text critica l’admiració de l’esquerra i la classe obrera pel treball (allò que el treball dignifica) i encadena i condiciona el benestar de la gent. A través del treball, el sistema amenaça el treballador sota el condicionant de què sense feina no hi ha futur, ni res de res. Lafargue proposa un gran badall i eliminar aquesta mentalitat per aconseguir dignificar la mandra i l’alliberament definitiu. Per què en definitiva, a qui li agrada treballar?
Acabem amb un tema del qual es parla molt últimament, la reducció de la jornada laboral. L’economista Joan Sanchis ha publicat recentment el llibre Quatre dies. Treballar menys per viure en un món millor (Sembra llibres), en què analitza la implantació de la jornada laboral de quatre dies des del punt de vista econòmic, social i ambiental.
És possible treballar menys per tal de gaudir més de nosaltres mateixes? És viable econòmicament en un sistema que està mostrant signes d’esgotament? Quins beneficis pot tenir la reducció de la jornada laboral? Un llibre important per encarar aquest debat que anirà a més en un futur.
Bona lectura a totes!