La Directa ha fet un extens treball sobre el modus operandi del Fons d’Inversió Blackstone, que ha derivat en aquest reportatge que destapa, entre d’altres coses, la quantitat d’habitatges que posseeix a Catalunya, un total de 5.550. A més a més, han pogut desgranar també la totalitat dels habitatges a l’Hospitalet de Llobregat, mig miler d’ells.
Sempre segons el reportatge, l’Hospitalet acumularia 496 habitatges que pertanyen a aquest fons d’Inversió, essent la segona ciutat de Catalunya després de Barcelona. Precisament, aquestes dues ciutats acumulen el 25% dels habitatges totals. D’aquest gairebé mig miler d’habitatges a l’Hospitalet, informa el reportatge que uns 200 dels que pertanyen a Blackstone estan buits (4.000 en el global català).
A Districte 7 vam explicar la problemàtica general dels habitatges buits, amb 934 pisos en el total. A banda dels 200 de Blackstone, en aquest article posàvem èmfasi en els 364 que eren propietat de la SAREB, per tant, més de la meitat pertanyen a aquestes dues societats.
Aquest reportatge surt, precisament, en el moment en que ens n’assabentem de la situació de creixement massiu a l’Hospitalet de nous habitatges, tal i com explicàvem la setmana anterior en aquest article. Fins a 541 d’ells es van començar a construir entre gener i març del 2021. Unes obres de rècord que, segons les estadístiques de construcció i mercat immobiliari publicades per la Generalitat de Catalunya, formen part de la pujada del totxo que es viu a la ciutat des de 2016.
Tal i com vam explicar, juntament amb les construccions, els preus dels habitatges no han parat de créixer. En només 5 anys, el preu mitjà d’un pis nou a l’Hospitalet ha crescut un 35%: de 166.900 a 257.000 euros, segons dades d’Habitatge.
En el reportatge a fons de La Directa, també observem que als actius residencials propietat de Blackstone, cal sumar-hi 872 magatzems i aparcaments, així com 211 actius més entre locals comercials, oficines, terrenys agraris i, excepcionalment, immobles industrials i sòl sense edificar o construccions ruïnoses, a nivell Catalunya.
Segons ens explica La Directa, Blackstone és el gestor de pisos de lloguer més gran de l’Estat, i estaria comunicant a moltes inquilines la intenció de no renovar contractes i mantenir procediments judicials oberts contra famílies. En l’actualitat, és propietari d’uns 4.000 habitatges buits a Catalunya, segons l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Avui, el Sindicat de Llogateres té vint processos de negociació oberts només a Barcelona, la PAH en compta una desena i Raval rebel, sis.
Darrere de Blackstone hi hauria una àmplia malla societària que es reparteix el patrimoni immobiliari i juga amb les deduccions fiscals de cada país. Estirar el fil de les que es reparteixen els actius immobiliaris de Blackstone a Catalunya és anar a parar a Luxemburg, les illes Caiman o a Delaware.