Després de l’obligada aturada que va provocar la pandèmia per la COVID-19, aquest estiu es reprèn el projecte ‘Vacances en pau’, on nenes i nens del poble sahrauí passaran els mesos d’estiu (els més durs del desert del Sàhara) amb famílies d’acolliment de tot Espanya, també a l’Hospitalet de Llobregat.
El projecte ‘Vacances en pau’, organitzat per la Delegació del Front Polisari i les entitats solidàries amb el Poble Sahrauí, va néixer l’estiu del 1979, arran d’una iniciativa feta pel partit comunista espanyol. Segons ens explica Abidin Bucharaya, delegat del Front Polisario a Catalunya, aquell primer any del projecte “van venir 173 nens, però en règim de colònies i amb monitors de Creu Roja.” Després de dos o tres anys, les primeres associacions d’amics del Sàhara van reprendre aquesta idea i finalment es va convertir en el que coneixem ara com a ‘Projecte vacances en pau’. Segons ens han informat des de la Delegació Saharaui a Catalunya, el 2019 van arribar a Catalunya 450 nens i la previsió que tenien per al 2020 era de 500.
Malauradament, el COVID-19 no discrimina i si ja de per sí el context general dels sahrauís és força dur, amb la pandèmia s’ha fet notar més: “la pandèmia en sí ha repercutit negativament en el viure de cada dia de les persones. Parlem de camps de refugiats que depenen de la solidaritat internacional i els grans agents de les ONG no hi eren, ja que es van aturar els projectes. Durant el 2020 i el 2021 vam veure’s obligats a buidar l’estoc d’emergència que teníem”, ens informa Abidin Bucharaya.
Tot i els mals que la pandèmia ens ha portat, aquests dos anys han servit perquè el projecte ‘Vacances en pau’ recuperi la seva essència, ens explica Abidin Bucharaya: “Aquests dos anys de paràlisi el govern sahrauí els ha aprofitat molt bé per fer una reflexió profunda i redirigir novament aquest projecte. El format que durem a terme aquest estiu serà un format diferent de tots els 30 anys passats, sobretot pel que fa al segment de les edats dels nens”. Fins al 2019 els nens que venien tenien edats compreses entre els 8 i els 12 anys, però “aquest any ens hem limitat a nens de 8 anys”.
Aquest replantejament és motivat per una situació que s’havia enquistat al llarg dels anys; a causa dels vincles creats entre els nens i les famílies d’acollida, se solia sol·licitar que tornés el mateix nen cada estiu, provocant que es forcés el seu retorn i que hi hagués nens que vinguessin 5 o 6 estius seguits. Aquestes pràctiques xocaven amb el plantejament inicial on, per exemple, les notes escolars comptaven molt perquè el nen pogués venir a l’estiu. “Aquest any hem intentat tornar al projecte la seva pròpia essència i que fos un projecte de solidaritat i no un projecte una mica a la carta”, remarcava el delegat del Front Polisario a Catalunya.
Per a famílies interessades, el primer pas per poder ser una família d’acollida és contactar amb l’associació de la zona. En el cas de l’Hospitalet de Llobregat es pot contactar amb la Associació L’Hospitalet amb el Sahara, pero en aquest enllaç, pots informar-te sobre la documentació requerida i els passos a seguir.
Abidin Bucharaya, Delegat del Front Polisario a Catalunya.
Afecta el canvi de posició del Govern d’Espanya sobre el Sàhara occidental al projecte ‘Vacances en pau’?
Divendres passat a la tarda saltava la notícia: el Govern d’Espanya canviava la seva tradicional posició per recolzar directament la proposta que va fer el Govern del Marroc el 2007, en què es proposava que el Sàhara Occidental formi part del Marroc. Amb aquesta posició, Espanya s’alinea amb altres països europeus com França i Alemanya, i trenca amb el compromís que el poble sahrauí pugui celebrar un referèndum d’autodeterminació i així completar el procés de descolonització. Un referèndum que reclamen gairebé cinc dècades i que està avalat per l’ONU.
Davant d’aquestes circumstàncies i malgrat aquest canvi de postura del Govern d’Espanya la coordinadora del programa ‘Vacances en pau’ a Catalunya, Susana Sanahujes, ens assegura que el programa per a aquest any segueix endavant “el que ha passat aquesta setmana ha estat pura política, el projecte segueix endavant.” De la mateixa manera ens ho traslladava Lucía Salvador, de la junta directiva de l’Associació l’Hospitalet amb el Sàhara: “Nosaltres tirarem endavant. És molt difícil trobar famílies, llavors no pararem la cerca. Hem de pensar que els nens vindran i ens hem de moure per trobar famílies”.
La importància del projecte ‘Vacances en pau’
La gran importància del projecte, ia què estan enfocats els objectius del mateix, és que els nens tenen l’oportunitat de conviure amb una família a Espanya i gràcies a això poden tenir una cobertura sanitària especialitzada, un programa alimentari complementari i, d’altra banda , la convivència amb les famílies els estimula a continuar estudiant.
Des del punt de vista d’Abidin Bucharaya, aquest projecte és un en el que creuen que més han encertat: “La nostra valoració és positiva, perquè no només es porta a nens a Espanya, sinó que aquestes famílies d’acollida, aquesta societat civil implicada a aquest conflicte ens ajuda amb aquest projecte a educar una generació perquè sigui més tolerant. Una generació que realment vegi que, independentment dels colors dels éssers humans, d’on hagin nascut geogràficament o de la religió que practiquen és possible i cal conviure tots junts”. A més, apunta que s’ha aconseguit millorar la imatge d’Espanya entre els sahrauís, ja que “quan al Sàhara es parla d’Espanya, en lloc de ser un punt fosc envoltat de culpabilitat, s’ha convertit en un punt de solidaritat. Sense cap dubte, el teixit social que s’ha aconseguit té la particularitat que sempre estarà exempt de qualsevol conjuntura política entre nosaltres i el govern d’Espanya”, finalitza.
Per part seva, Irene Portal, com a família d’acollida i part de la junta directiva de l’Associació l’Hospitalet amb el Sàhara, és molt sincera: “quan entres en contacte amb el sahara… t’acull”, i és per això que pensa que funciona tan bé el seu màrqueting, és a dir, el boca a boca que es cregui entre les famílies que acullen; encara que també reconeix que “cada vegada és més complicat que les famílies acullin, a causa de la situació social”. De fet, segons les dades que ens han facilitat des de la Delegació Sahrauí a Catalunya i l’Associació l’Hospitalet amb el Sàhara, 2019 va ser el pitjor any pel que fa al nombre de nens que van viure als mesos d’estiu (19) en relació als sis darrers anys.
Aquest boca a boca i la implicació i el compromís de les famílies d’acollida ha fet que aquest projecte s’ha mantingut en el temps i pugui continuar donant oportunitats i creant vincles amb el poble sahrauí. D’aquesta manera es fa una crida especial a les famílies que puguin estar interessades a acollir una nena o un nen sahrauí aquest estiu, pots contactar amb l’Associació l’Hospitalet amb el Sàhara escrivint un whatsapp al telèfon 636 022 526 o enviant un email a info@lhsahara.org i indicant el telèfon de contacte.