12 Barris

L’educació especial ha d’escollir entre mesures sanitàries o educatives

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Redacció.- L’Escola Estel-Can Bori, l’única escola pública d’educació especial de l’Hospitalet, preveu un curs complex per l’alumnat. “Serà molt difícil recuperar el que no es va aprendre” ha declarat el cap d’estudis del centre, Sergi Cantisano. L’escola ja ha rebut trucades d’algunes famílies que han vist com els infants “han fet una involució i s’han tornat més introvertits” des que van tancar les escoles, el passat mes de març.

Seguint les indicacions d’Ensenyament i Salut els alumnes es distribuiran en grups bombolla, evitant el contacte entre grups. Aquesta restricció clau per evitar contagis suposa una dificultat educativa per al centre d’educació especial. Per Cantisano “el treball de les relacions interpersonals és bàsic” sobretot en infants amb trastorns d’espectre autista a qui ajuda molt compartir amb els altres companys. “Tenen una angoixa afegida que treballarem al llarg del curs” ha assenyalat.

L’Estel-Can Bori comptarà aquest curs amb el suport de dos educadors més i personal de neteja al matí, a més de l’habitual de tarda. També han adaptat els espais, ampliat el pati i el menjador per poder garantir les distàncies de seguretat. El centre tenia el curs passat una ràtio per sota de 10 alumnes per aula, que mantindrà.

Exiliats educatius

El curs comença amb dificultats afegides per als “exiliats educatius”. Diverses famílies han denunciat la falta d’escoles públiques d’educació especial a la ciutat que estiguin adaptades a l’alumnat amb mobilitat reduïda, fet que els obliga a sortir del municipi per escolaritzar els seus fills.

És el cas de la Maria José Espinosa, membre de la Xarxa Groga de l’Hospitalet, que ha de dur a la seva filla Alba a una escola de Barcelona. “Estem molt preocupats davant tanta incertesa” diu Espinosa, que encara no sap si aquest curs la seva filla comptarà amb el servei de transport escolar adaptat per a cadires de rodes. “El 2016 ja vam reivindicar més escoles d’educació especial a l’Hospitalet, a dia d’avui seguim igual”, apunta.

Mascaretes transparents

L’ús de mascaretes és una barrera física que, a banda d’aturar els contagis, ha canviat el dia a dia de les persones amb sordesa, que llegeixen els llavis per comunicar-se. Per aquest motiu l’Associació Volem Signar i Escoltar, amb seu a l’Hospitalet i integrada per famílies de persones sordes, està impulsant l’ús de mascaretes transparents.

Es tracta d’un tipus de mascareta feta amb teixit sintètic que no s’entela i és reutilitzable. “Per les persones sordes la mascareta és un problema important” ha indicat la presidenta de l’associació, Marian González. La iniciativa està tenint molt d’èxit amb l’afegit que “un percentatge del preu de la mascareta anirà destinat a projectes socials de l’associació” ha destacat.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat