12 Barris

L’Hospital de Bellvitge encapçala els rànquings de trasplantaments a Catalunya

Durant 2021 es van portar a terme a Bellvitge un total de 259 trasplantaments (193 de ronyó, 41 de fetge i 25 de cor)
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

L’Hospital de Bellvitge ha estat el centre hospitalari a tota Catalunya on s’han portat a terme més trasplantaments d’òrgans a adults l’any 2021, amb un total de 259 (193 trasplantaments de ronyó, 41 de fetge i 25 de cor). Igualment, Bellvitge és el centre on s’han rebut més donacions d’òrgans i el segon en donació de teixits. I per tercer any consecutiu, també ha estat l’hospital que ha realitzat més trasplantaments renals a Catalunya.

Intervenció quirúrgica de trasplantament de fetge realitzada a l’Hospitalet. Foto: l’Hospital de Bellvitge

El doctor Nicolás Manito, director del Programa de Trasplantaments de l’Hospital Universitari de Bellvitge, destaca entre els “avanços importants” de 2021, el dur a terme “el primer trasplantament cardíac d’un cor aturat. Això és de gran vàlua pel nostre centre, però també a nivell nacional”. El doctor Manito també remarca la importància de la robòtica a aquestes cirurgies, especialment a la renal.

Bellvitge ha estat l’hospital català amb més nombre de donants cadàver, amb un total de 58. Un total de 58 persones de les quals un 59% va morir per mort encefàlica i un 41% per aturada del cor. L’Hospital de Bellvitge també ha estat el centre sanitari català, juntament amb l’Hospital Clínic, en rebre el nombre més gran de donants renals vius, 40.

Aquesta generositat és cabdal per a poder augmentar el nombre d’aquestes intervencions que salven vides i milloren la qualitat de vida de centenars de persones cada any. En opinió del doctor Manito, com explica al vídeo sota aquestes línies, caldran més trasplantaments, es necessitaren més donacions i noves tècniques.

També hem consultat al doctor Manito sobre el futur dels trasplantaments amb donant animal, de plena actualitat arran la recent notícia del primer trasplantament coronari realitzat amb l’òrgan d’un porc. En la seva opinió, “si s’aborden els problemes ètics i les limitacions actuals de les infeccions virals, de transmissió d’animal a humà i les infeccions immunològiques, és possible que globalment la societat l’accepti i això sigui una realitat“.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat