12 Barris

El CAP de Gornal, pioner al programa d’eficiència energètica de l’ICS

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Des de fa unes setmanes, el CAP de Gornal ha esdevingut el primer centre d’atenció primària de Salut de tota Catalunya (juntament amb el de Piera) en comptar amb una instal·lació de 45 plaques fotovoltaiques al seu sostre que generaran 20 kilowatts. Aquest sistema suposarà un estalvi de prop del 15-20% del total de consum energètic de CAP ubicat al carrer dels Joncs de l’Hospitalet de Llobregat. 

Segons explica Jordi Pujadas, tècnic de medi ambient  i eficiència energètica de l’ICS, l’experiència de Gornal era una mena de prova que ha estat “molt favorable” i que han estat important per prendre la decisió d’aplicar el mateix criteri a la resta de centres d’atenció Primària i els centres hospitalaris arreu el territori català. “Cal tenir en compte que aquest projecte al Gornal es va començar a posar en marxa des de zero després de l’estiu: des de la contractació, fins a l’execució… i ja està funcionant. Ha anat força bé”. 

La prova feta al Gornal ha estat un exercici per l’ICS adreçat a mesurar el ritmes de la instal·lació, les dificultats o potencialitats d’establir aquesta eina d’estalvi energètic des de la generació elèctrica amb mitjans sostenibles i menys contaminants com ara l’energia solar. En aquest cas, l’empresa instal·ladora ha estat la cooperativa Azimut 360.

Algunes de les plaques fotovoltaiques instal·lades al sostre del CAP del Gornal Foto: Marc Micolau

Igualment, Jordi Pujadas, de l’ICS ha confirmat a Districte7 que l’Institut Català de Salut ha decidit posar en marxa la instal·lació d’aquest sistema de generació elèctrica mitjançant plaques solars a tots els centres d’atenció primària i hospitals de Catalunya. L’objectiu marcat és cobrir una mitjana del 30% del consum dels centres mèdics ambulatoris. Això no obstant, cada equipament sanitari podrà obtenir més o menys energia en funció de la superfície disponible per ubicar les plaques i també de la seva orientació. Al cas dels hospitals, el consum de l’equipament és molt més elevant i, per tant, s’estima que el sistema de plaques solars pugui suposar una autogeneració elèctrica d’entre el 4 i el 5% de les seves necessitats energètiques. Fins ara, uns dels principals problemes per aquest tipus d’instal·lacions en equipaments públics, explica Pujadas, era el cost associat a aquest tipus de generació elèctrica, però l’aprovació aquests dies d’una subvenció de la Generalitat ha afavorit fer realitat aquest projecte, que es vol executar durant 2022 i 2023.

Borja Gómez és enginyer de projectes sènior de la cooperativa Azimut 360, l’empresa encarregada de dur a terme la instal·lació fotovoltaica al CAP de Gornal. La seva cooperativa sense ànim de lucre té 10 anys d’experiència al sector, on volen ampliar una perspectiva més social i aplicar el detall i la qualitat com a factor diferencial. Per a Borja Gómez L’experiència al Gornal ha estat també molt positiva per aquest enginyer qui valora la decisió de l’ICS com “un pas lògic que cal seguir”. En la seva opinió, “les administracions i institucions públiques han de ser les primeres a moure peça arran l’urgència del canvi climàtic”.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat