El passat 19 de setembre es va celebrar la manifestació contra l’ampliació de l’aeroport del Prat. Milers de persones es mostraven contràries a l’enèsim xantatge de les altes esferes econòmiques i polítiques: o fem més macroprojectes o ens enfonsem en la misèria. Ens han venut el projecte d’ampliació de l’aeroport com l’única solució per sortir del pou on ens ha ficat la pandèmia. O més turistes o res. Potser perquè argument és massa simplista i se li veu el llautó o perquè la societat comença a veure un cert esgotament d’aquest model econòmic basat en grans obres i turisme de masses, el cert és que el projecte d’ampliació té un gran rebuig social. I no només perquè aquest afectarà la zona natural de la Ricarda, sinó perquè és més del mateix, el mateix que ens ha portat a l’encariment de la vida, de l’habitatge, l’augment de la precarietat i de les desigualtats socials. Aquesta vegada molts ja no ens empassem amb la boca oberta allò de “com més turistes i visitants, més riquesa per tots”, ja hem vist que aquest mantra és totalment fals, i que la riquesa només se la reparteixen uns quants.
Aprofitant l’avinentesa us volem recomanar algunes lectures que reflexionen sobre la necessitat de canviar l’actual model, de crear coses noves, idees fresques que ens facin sortir de l’esquema mental “pluja de diners – riquesa abundant – diners per comprar molt”. Si, per contra, voleu altres lectures favorables a projectes com el d’Aena teniu al vostre abast el 99% dels diaris d’arreu.
Comencem per alguns llibres infantils, ja que, com sabeu, és important adoctrinar la canalla en l’art de ser bona persona.
L’editorial Pol·len, bona amiga de Llavors, ha publicat el preciós L’àvia grill i la defensa de l’aigua, un llibre que explica en quatre llengües (català, castellà, guaraní i quítxua) el mite ayoreo de l’àvia Grill, que amb els seus cants provoca abundants pluges. L’àvia és segrestada per uns malvats que l’obliguen a cantar per acumular l’aigua, embotellar-la i vendre-la. L’apropiació de l’aigua fa que el poble es revolti i rescati l’àvia grill i d’aquesta forma l’aigua torni a ser patrimoni de tothom (o de ningú en concret). El llibre amaneix aquesta fantàstica història amb unes il·lustracions ben acurades i un vídeo que us farà tenir un cor una mica més tendre.
Sunakay és el títol de la següent recomanació, un llibre editat per Flamboyant. Dues germanes sobreviuen en una gran illa de plàstic al bell mig del mar, de cop, un accident provoca un tsunami que fa que els plàstics acabin submergint la ciutat en un gran mar de plàstics i residus. Una metàfora del que ens està passant, una plantofada a la cara que ens acabarà fent el planeta.
La tierra inundada (Barlin libros) fantaseja amb la mateixa idea, la d’una civilització enfonsada pels efectes del canvi climàtic. Es tracta d’un llibre amb unes il·lustracions monocolors i amb caràcter, on ens mostra les grans ciutats del món sepultades pels oceans. Us imagineu l’Arc de triomf de Barcelona entre peixos i balenes? Doncs en aquest llibre ho tindreu clasríssim.
En la següent recomanació, l’investigador uruguaià Eduardo Gudynas ens desenvolupa al seu llibre Derechos de la naturaleza (Tinta Limón) el concepte d’ètica biocèntrica. I ho fa rebatent la visió antropocèntrica que tenim de la natura, és a dir, com la mirem en funció -tant en positiu com en negatiu- dels nostres propis interessos econòmics, polítics o fins i tot espirituals. En definitiva, el que ens proposa l’autor és habitar el planeta i no conquerir-lo. Oi que sona bé?
Els de l’editorial valenciana Fuera de ruta ens proposen en el seu llibre Manual del antiturismo un recorregut per les vergonyes del turisme: botigues absurdes de souvenirs, esmorzars amb paella, cues quilomètriques per veure una església… Tot això ho ha provocat el turisme de masses que els que volen l’ampliació de l’aeroport consideren que ens ompliran a tots les butxaques de diners. Un llibre de manual per agafar encara més rabia al turisme de masses.
Acabem amb el darrer llibre de la periodista Naomi Klein (sí, la de No logo). A Com canviar el món (Fanbooks), Klein ens dona algunes claus per cercar alternatives al model destructor del planeta i alhora encoratja als joves a lluitar per un món on puguem respirar una mica d’aire pur.
Bona lectura a tots i totes!