La Formació Professional (FP) engega el curs escolar 2021-22 enmig de la polèmica arran l’allau de prescripcions i les denúncies de sindicats, com ara CCOO Educació i entitats com El Casalet Moviment d’Ensenyament de L’Hospitalet. Rodrigo Plaza, representant d’aquesta organització sindical, afirma que “l’Hospitalet és la segona ciutat de Catalunya amb major dèficit d’oferta d’FP” i afegeix que “a l’Hospitalet manquen unes 1.000 places a les aules dels graus mitjà i superior de Formació Professional”.
Aquesta xifra (més de 1.000 places a les aules d’FP) respon a la suma de les 586 alumnes sense plaça en la prescripció dels graus mitjans i 492 persones que s’han quedat sense lloc escolar en la preinscripció de Grau Superior. Per tant, el 42,77% del total de les prescripcions de Grau Mitjà i el 33,79% del total de les preinscripcions de Grau Superior, han quedat desateses. Segons estimacions de les signants del comunicat, “l’Hospitalet de Llobregat necessitaria 33 grups de nova creació” per donar servei a la demanda real de Formació Professional.
En opinió de Rodrigo Plaza, el Departament d’Ensenyament “no ha planificat amb intenció prèvia”, “ni s’ha orientat a l’alumnat dels cicles obligatoris respecte a les oportunitats o possibilitats dins de la Formació Professional”, explica aquest sindicalista, mentre detalla que els cicles formatius sanitaris han rebut un boom de demanda. S’han rebut moltes sol·licituds arran la pandèmia i el missatge mediàtic de la necessitat de professionals del ram sanitari. “El cicle amb més persones sense plaça és Cures auxiliars d’infermeria, seguit pel cicle de Sistemes microinformàtics i xarxes”, conclou Rodrigo Plaza.
A la pregunta si existeix una correlació entre la demanda i la seva inserció laboral real, Plaza conclou que: “No, no existeix correlació. Els augments en la demanda de determinats cicles formatius té a veure, de vegades, amb modes o impactes mediàtics sobre algun sector”. Com a exemple diu que “abans de la pandèmia, el cicle més demandat era el cuina, donat entre d’altres, el factor MasterChef i altres formats televisius”.
Rodrigo Plaza també recorda que la seva organització va qüestionar les úniques dades disponibles sobre l’ocupabilitat de les persones titulades en FP: “Es basava en qüestionaris telefònics, sense cap dada creuada amb el SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya), per exemple”.
La resposta del Departament d’Ensenyament davant les prescripcions
El Departament d’Ensenyament ha obert del 8 al 10 de setembre, un nou procés d’admissió als cicles formatius de grau mitjà i de grau superior. Al mateix temps que el conseller Josep Gonzàlez-Cambray ha explicat que, en el moment de la preinscripció, hi va haver una “demanda excepcional”, tant pel que fa a cicles de grau mitjà com de grau superior, i que era difícil de preveure perquè el 25% de les preinscripcions eren de “no continuïtat”, és a dir, que no venien de 4t d’ESO”. Igualment, el conseller s’ha compromès a que cap sol·licitant de plaça als cicles de grau mitjà es quedi fora. La seva intenció és obrir grups extraordinaris i donar plaça a tot aquell que vulgui matricular-se d’aquests graus a l’Institut Obert de Catalunya (IOC).
Respecte a la formació online com a possible derivació de l’alumnat de grau mitjà sense plaça a l’IOC, CCOO opina que “no és el model adient pels graus mitjans. Molts són nois i noies molt joves, que surten de l’ESO. Aquesta formació està dissenyada per altres perfils que necessiten compaginar amb feina o amb més capacitats de gestió del temps davant la pantalla”.
Millorar ràtios per salut a l’Hospitalet
Però la manca de places a FP no és l’única denúncia aquest començament de curs. El comunicat conjunt de CCOO i El Casalet, també exigeix, a l’Hospitalet, la reducció de les ràtios per a no posar en risc a l’alumnat i professorat, donada encara la vigent de l’alerta sanitària. Aquest curs 2021-22 hi haurà una ràtio màxima de 33 alumnes per aula. Un augment respecte al curs anterior i que a més ve acompanyat de la manca de “qualsevol reforç Covid-19”, segons assegura Plaza, portaveu de CCOO FP Catalunya.
Des d’aquesta preocupació, representants sindicals i d’El Casalet fan una crida a l’Ajuntament perquè cedeixi espai o edificis públics amb l’objectiu d’acollir possibles desdobles de les aules, evitant així el factor de risc de no comptar amb prou espai per garantir les distàncies socials de seguretat sanitària.
Quanta gent estudia FP a la ciutat?
L’Hospitalet, com a la resta de Catalunya i de l’estat, ha experimentat un augment de la demanda de Formació Professional als últims anys. El curs 2014/1015, un total de 3.403 alumnes van estar matriculades a algun cicle d’FP. Aquesta xifra va pujar a 4.111 alumnes el curs 20/21. Com a comparativa, al curs 14/15, en Batxillerat es van matricular un total de 2.425 alumnes, mentre en 2020/21 van ser 2.520.
Aquest últim curs, la formació pública va comptar amb 2.747 alumnes i la privada o concertada en van sumar 1.364. En opinió de CCOO FP, molta de la gent sense plaça en la pública és absorbida per la privada. El cost derivat pot suposar una despesa familiar o personal de fins a 2.000 o 3.000 euros, arribant a costar el cicle sencer entre 6.000 i 8.000 euros en total.
A l’Hospitalet de Llobregat, els cicles amb més places cobertes el passat curs, van ser Gestió administrativa; Cures auxiliars d’infermeria; Farmàcia i parafarmàcia; i sistemes microinformàtics i xarxa, dins dels graus mitjans. En Formació Professional de Grau Superior van ser: Administració i finances; Educació infantil; Administració de sistemes informàtics en xarxa i Ensenyament i animació socioesportiva.