12 Barris

Els sindicats d’habitatge protesten contra la celebració de The District

Les activistes s’han concentrat a les portes de la Fira Gran Via de l’Hospitalet, on se celebra la segona edició del congrés internacional de fons d’inversió
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Convocades per entitats i col·lectius del moviment per l’habitatge, com el Sindicat de Llogateres, la PAH de Barcelona i sindicats de diversos barris i poblacions, el moviment ecologista i en defensa del territori representat, entre d’altres, per la plataforma Zeroport o Ecologistes en Acció, i els diferents moviments socials i sindicals de Catalunya, un parell  de centenars de persones s’ha concentrat aquest matí a la porta principal de la Fira Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat en protesta contra la celebració de la segona edició del congrés internacional de fons d’inversió The District, tot just un any després que les mobilitzacions de rebuig van aconseguir interrompre la inauguració de la seva primera edició, al recinte firal de Barcelona i, de retruc, han fet canviar la ubicació del certamen d’enguany.

En l’acció de protesta, amb la que pretenien accedir a l’interior sense aconseguir-ho per la forta presència policial, les activistes han desplegat dues pancartes contra la celebració del congrés i han ruixat amb pols de colors als diversos congressistes que entraven al recinte, abans de les deu del matí. Durant les dues hores que ha durat la protesta s’han produït càrregues policials contra les manifestants, amb la identificació d’una periodista de La Mosca TV qui, segons testimonis presencials, ha patit una lesió al llavi arran l’acció policial.

Amb aquesta acció i la d’ahir, quan una trentena d’activistes van ruixar amb color vermell la façana i l’entrada de l’hotel InterContinental, a pocs metres dels pavellons del recinte de Montjuïc, un dels establiments col·laboradors amb l’esmentat saló immobiliari, les organitzadores de la protesta volen denunciar “la cobdícia d’especuladors i rendistes”, que segons el manifest signat per les entitats i col·lectius convocants “agreuja la misèria de les treballadores i destrueix el territori que ens sosté”. Per aquest motiu, volen aturar la trobada en la que “els grans espoliadors de les nostres llars i el nostre territori volen definir les seves estratègies per a continuar enriquint-se a costa nostra”. En conseqüència, justifiquen que tenen “el deure de plantar-los cara”.

També critiquen el doble joc de governs i administracions estatals, autonòmiques i municipals, que mentre “s’omplen la boca” amb la defensa del dret a l’habitatge, al mateix temps promouen esdeveniments com The District i “són còmplices dels poders econòmics que atempten contra nosaltres i les nostres vides”. Les entitats i col·lectius convocants de la protesta argumenten que amb la celebració d’aquesta fira, la patronal immobiliària en connivència amb els responsables polítics, pretèn convertir Barcelona en “la capital europea de l’especulació immobiliària”, quan durant la darrera dècada s’han executat un total de 120.000 desnonaments a Catalunya –la major part a l’àrea metropolitana de Barcelona, entre els quals 55.000 a Barcelona i 5.000 a l’Hospitalet de Llobregat– i hi ha mig milió d’habitatges buits en el conjunt del Principat. 

Per als sindicats d’habitatge, les entitats ecologistes i els moviments socials i veïnals en general, els diferents megaprojectes com Hard Rock al camp de Tarragona, l’ampliació de l’aeroport del Prat, el port de Barcelona o d’infraestructures com el Quart Cinturó, o l’urbanisme “voraç” que per a les activistes representa una amenaça al Delta del Llobregat i als espais naturals i agraris del conjunt del país, formen part d’un projecte polític i econòmic “que garanteix els beneficis milionaris per als especuladors i els rendistes, a costa d’expulsar-nos de les nostres llars i substituir-nos per turistes que consumeixin, de precaritzar les nostres feines, de fer inassequible l’habitatge i de carregar-se el territori”. L’esmentada xifra de desnonaments dels darrers deu anys, juntament amb el preu mitjà del lloguer a Barcelona, Badalona o l’Hospitalet de Llobregat, que l’últim trimestre de 2022 pujaven fins als 1.077, 839 i 779 euros, respectivament, són per a Sergi Barrios, portaveu de la plataforma contra The District i membre del Sindicat de Barri del Poble-sec, motius suficients per fer una crida a una mobilització massiva i generalitzada contra l’especulació immobiliària. 

“Ens manifestem contra els fons d’inversió i les entitats bancàries que fan la vida impossible a les veïnes, perquè amb les seves inversions només volen treure el màxim rendiment dels nostres habitatges. Venen aquí a tancar contractes que faran pujar els preus dels lloguers i les hipoteques i afectaran directament al veïnat, que serà desnonat o es veurà obligat a marxar. Avui tenim l’oportunitat de desemmacar-los i fer-los front de manera directa”, ha comentat el portaveu davant els mitjans de comunicació. Durant la seva intervenció, Barrios també ha assenyalat la complicitat de les administracions, com l’Institut Català del Sòl o l’Ajuntament de Barcelona. 

Per la seva banda, The District World Summit és el congrés immobiliari més gran del continent, on el sector immobiliari assegura que promou “els barris del futur”, que inclouen habitatges, establiments hotelers, edificis d’oficines i serveis, centres comercials, centres logístics, hospitals o centres de recerca. Hi participen més de 380 experts internacionals, que durant tres dies tenen previst impartir desenes de conferències dedicades al sector immobiliari, i s’espera l’assistència de 10.000 visitants, entre els quals directius dels principals fons d’inversió com Blackstone, Azora o Blackrock.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat